Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná chemie 2014 (KFC / CHSX4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / CHSX4 - Současná chemie 2014, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jsou vybrány čtyři základní oblasti chemie, které nejsou zahrnuty v povinných a běžných přednáškách a které tvoří integrální a ucelené časti. Jsou důležité pro současnou praktickou aplikovanou chemii a často jsou opomíjené v osnovách chemických předmětů pro svůj interdisciplinárních charakter.Základní struktura přednášky zahrnuje následující oblasti (v závorce jsou uvedeny čeho se výuka převážně týká).1. chemie fázových rozhraní (nové materiály, průmysl, denní provoz domácnosti)2. nanochemie (chemická syntéza, katalýza, biochemie, biofyzika a ochrana životního prostředí)3. reaktivita a vlastnosti radikálů a excitovaných stavů (chemie, biochemie, biofyzika, medicina)4. topochemické reakce (fyzikální chemie)Historický úvod má ukázat studentům, že to, co znají nebylo objeveno tak, jak se třeba domýšlejí z klasicky postavených přednášek. Hlavním cílem je poukázat na interdisciplinární charakter všech oborů a dále, jejich uplatnění význam pro současnost a budoucnost. Výběr látky byl proveden tak, aby vhodně doplnil stávající soubor přednášek chemie a ukázal jejich provázanost s ostatními studijními programy. Přednáška není určena pouze studentů chemie, ale i studentům biologických a fyzikálních předmětů a biochemie.Součástí přednášek budou přednášky předních českých chemiků.

Získané způsobilosti

Objasnit historické pozadí současné chemie, odhadnout budoucí vývoj ve vybraných oblastech chemie

Literatura

Vold R. D., Vold M. J. Colloid and Interface Chemistry. Reading, Massachusets, 1983. Moore W. J. Fyzikální chemie. SNTL, Praha, 1979. Mollin J. Heterogenní systémy. skripta UP Olomouc, 1988. Hiementz P.C. Principles of colloid and surface chemistry. Marcel Dekker, 1986. Lasovský J. Světlo a hmota z pohledu chemie. Mikroskripta UP Olomouc, 2001.

Požadavky

Student musí prokázat schopnost diskutovat na odborné téma zvolené zkoušejícím.

Garant

prof. Ing. Pavel Hobza, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Hobza, DrSc.