Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daně a jejich správa (KFC / DAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / DAS - Daně a jejich správa, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Harmonogram přednášek:1. Úvodní přednáška - seznámení s předmětem a základní zásady správy daní2. Teoretické vymezení daňové soustavy a daní v ČR. Základní pojmy.3. Daň z příjmu fyzických osob - 1. část4. Daň z příjmu fyzických osob - 2. část5. Daň z příjmu právnických osob6. Daň dědická, daň darovací, daň silniční, ekologické daně7. Daň z nabytí nemovitých věcí (do 31. 12. 2013 daň z převodu nemovitosti)8. Daň z nemovitostí9. Spotřební daň a daň z přidané hodnoty10. Daňový řád - právní úpravy správy daní, základní pojmy, a základní zásady správy daní11. Správa daní - osoby zúčastněné na správě daní, doručování, stádia správy daní v obecné rovině12. Správa daní - registrace k daním, daňové řízení - jeho fáze a charakteristika, daňová kontrola13. Správa daní - vymáhání daní, daňová exekuce14. Shrnutí a opakování vybrané problematikyHarmonogram cvičení:1. Úvodní cvičení - úvod do výuky a problematiky2. Daňově-právní vztah - teoretické základy daní3. Klasifikace daní; Daňové reformy a vývoj daní v ČR4. Daň z příjmů fyzických osob v praktických příkladech5. Daň z příjmů právnických osob v praktických příkladech6. Daň dědická a daň darovací - problematika daňového přiznání7. Daň z převodu nemovitostí a daň z nemovitostí - jak vyplnit daňové přiznání8. Silniční daň v praxi9. Daň z přidané hodnoty - praktické dopady teoretických pojmů10. Spotřební daně v praxi11. Zásady správy daní a jejich aplikace v praxi12. Přihláška k registraci a daňové tvrzení13. Daňová exekuce v praktické rovině14. Shrnutí a opakování problematiky daní a jejich správy

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se student zorientuje v daních ČR a v daňovém procesu v teoretické i praktické rovině. Využití znalostí v oblastí daní se předpokládá jak v pracovní poměru, tak zejména při podnikání.

Literatura

Papoušková, Z. Daně a jejich správa. VUP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3902-0.Daňové zákony v platném znění. Kobík, J., Kohoutková, A. Daňový řád s komentářem 2011. ANAG, Olomouc, 2010. Bakeš, M., Kotáb, P., Karfíková, M., Marková H. at all. Finanční právo. 5. vydání. C. H. Beck, Praha, 2010.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních; účast na přednáškáchPísemný test z probrané problematiky

Garant

JUDr. Zdenka Papoušková, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Zdenka Papoušková, Ph.D.JUDr. Zdenka Papoušková, Ph.D.