Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Heterogenní systémy (KFC / HS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / HS - Heterogenní systémy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na základě podrobného rozboru pojmu povrchová energie je vystavěn popis povrchových jevů a jejich praktických aplikací včetně základních měřících metod. Důležitá část přednášky je věnována problematice adsorpce a povrchově aktivních látek. Další část přednášky se zabývá základy problematiky vzniku a růstu nové fáze a kinetiky heterogenních reakcí. Poslední část je věnována aplikaci získaných poznatků na popis vzniku a fyzikálně chemických vlastností koloidních soustav.Povrchová energie a mezimolekulární interakce v kondenzované fázi. Vliv zakřivení povrchu na rovnováhu v jednosložkové soustavě. Metody stanovení povrchové energie. Termodynamika adsorpce - Gibbsova rovnice, struktura a vlastnosti adsorpčních vrstev. Adsorpce na povrchu pevné fáze, izoterma BET, rtuťová porozimetrie. Povrchová energie v třífázové soustavě, smáčení. Klasifikace povrchově aktivních látek a jejich využití při řízení procesu smáčení. Homogenní nukleace a heterogenní nukleace, kinetika vzniku zárodků nové fáze. Základy kinetiky heterogenních reakcí. Termodynamika tvorby micel, solubilizace. Vznik a stabilita koloidních soustav. Molekulárně kinetické, optické, elektrické a reologické vlastnosti koloidů.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, zaměřené především na vlastnosti fázového rozhraní (povrchu).

Literatura

4. R. Brdička, J. Dvořák :. Základy fysikální chemie. Academia, Praha, 1977. 5. R. J. Hunter :. Foundations of Colloid Science. Oxford, 2001. 2. J. Mollin :. Heterogenní systémy II., skripta UP Olomouc. Olomouc. 1. E. D. Ščukin, A.V. Percov, E. A. Amelinová :. Koloidní chemie. Academia Praha, 1992. 3. P. C. Hiemenz :. Principles of colloid and surface chemistry, . Marcel Dekker, 1988.

Požadavky

Prokázat schopnost diskutovat na zkoušejícím zadané téma (2 otázky)

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.

Vyučující

Mgr. Manoj Bhanudas Gawande, PhD.doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.