Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Internet a zdroje (KFC / INTZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / INTZ - Internet a zdroje, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie a současnost Internetu a jeho základní služby (WWW, email, FTP)2. Síťové vrstvy a základní protokoly.3. Základy sítí4. Nastavení klienta pro připojení k síti a síťovým službám (IP, DNS).5. RSS, Cloud aplikace (on-line editory dokumentů, fotografií apod.), webová úložiště. Základy práce s počítačovými sítěmi a jejich správou.6. Elektronická pošta a její správa (SMTP, POP3, IMAP), problematika nevyžádané pošty, klienti, webmail, bezpečnost.7. Bezpečnost na Internetu - typy útoků na lokální sítě, zabezpečení klienta/serveru a zásady bezpečného chování na síti, základy šifrování. Příklady zabezpečení jednotlivých síťových služeb. Nastavení firewallu.8. Vyhledávací služby a využití informačních zdrojů Internetu.9. Práce s vybranými placenými informačními zdroji Internetu.10. Základní struktura www stránek.11. Tvorba www stránek ve formátu HTML.12. Základy správy www serveru.13. Budoucnost internetu (IPv6, Cloud aplikace, Social Network Analysis - využití, vybraný software)

Získané způsobilosti

Student je schopen po absolvování kurzu samostaně pracovat se síťovými nastaveními, zabezpečením sití, získá vědomosti z oblasti fungování základních internetových služeb jako email, web, IP, DHCP, DNS, VPN, WLAN a základní znalost HTML.

Literatura

1. M. Renda :. Český Internet a MS Internet Explorer. Grada, Praha, 1999. 5. Dilip C. Naik:. Internet - standardy a protokoly. Computer Press, Praha, 2001. Král, M. Bezpečnost domácího počítače. Grada, Praha, 2006. 8. E.a M. Schurman, W. J. Pardi :. Dynamické HTML v akci. Computer Press, Praha, 2000. 2. E. Castro :. HTML 4 pro World Wide Web. SoftPress, Praha, 2001. http://aplchem.upol.cz/predmety/INTZ/intz/index.html3. T. Negrino, D. Smith :. JavaScript pro World Wide Web. SoftPress, Praha, 2001. Krčmář, P. Linux - postavte si počítačovou síť. Grada, Praha, 2008. 7. V. Plecháč :. Od klient/server k Internetu. BEN, Praha, 2000. Spurná, I. Počítačové sítě - Praktická příručka správce sítě. Computer Media, Kralice na Hané, 2010. 6. L. Lhotka :. Server v Internetu. Kopp, České Budějovice, 2001. Ludvík, M., Štědroň, B. Teorie bezpečnosti počítačových sítí. Computer Media, Kralice na Hané, 2008. 4. J. Hlavenka, R. Sedlář, T. Holčík, M. Kučera, Z. Schneider, J.Mach. Vytváříme WWW stránky. Computer Press, Praha, 2000.

Požadavky

1. 100% účast na cvičeních2. Vypracování zadaných úloh dle požadavků vedoucího cvičení

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Jakubec, PhD.Mgr. Tomáš Zelený