Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koloidní chemie (KFC / KOCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / KOCH - Koloidní chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na popisu základních charakteristik disperzních soustav, jejich členění, povrchových interakcí a specifických fyzikálně chemických vlastnostech (molekulárně kinetické, optické, elektrické a rheologické) je vystavěn rozbor vzniku a stability koloidních soustav. Důležitou součást přednášky tvoří rozbor mnoha aplikací koloidů ve výzkumné i průmyslové sféře.Základní popis koloidních soustav - jejich definice, obecná charakteristika a klasifikace.Kinetické vlastnosti koloidních soustav - Brownův pohyb, osmotický tlak, sedimentace.Optické vlastnosti koloidních soustav - absorpce a rozptyl světla v koloidech.Elektrické vlastnosti koloidních soustav - elektrokinetický potenciál, elektroforéza a elektroosmóza.Mechanické vlastnosti koloidních soustav - viskozita koloidů, tixotropie.Příprava a čištění koloidních částic - disperzní a kondenzační metody, ultrafiltrace, dialýza.Povrchově aktivní látky, vznik a vlastnosti micel.Stabilita koloidních soustav a možnosti jejího ovlivnění.Základní experimentální metody studia vlastností koloidních soustav.Pravé roztoky makromolekulárních látek a jejich koloidní vlastnosti.Příklady vzniku a využití suspenzí, past a gelů v praxi.Příklady vzniku a využití emulzí, pěn a aerosolů v praxi.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat fyzikálně chemických vlastnosti a praktické aplikace koloidů.

Literatura

1. S. S. Vojuckij :. Kurs koloidní chemie. SNTL Praha, 1984. 5. D. F. Evans, H. Wennerström. The Colloidal Domain. Wiley-VCH, New York, 1984. 4. D. H. Everret :. Basic principles of colloid science. RSC, London, 1992. 3. E. D. Ščukin, A.V. Percov, E. A. Amelinová :. Koloidní chemie. Academia Praha, 1990. 2. R. Brdička, J. Dvořák :. Základy fysikální chemie. Academia Praha, 1977. 6.L. Kvítek, A. Panáček. Základy koloidní chemie. Olomouc, 2007.

Požadavky

Splnění závěrečného testu se 70% úspěšností

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.doc. RNDr. Aleš Panáček, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Aleš Panáček, Ph.D.