Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní technika (KFC / LABT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / LABT - Laboratorní technika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I.1. Váhy a vážení. Manipulace s váhami. Zásady správného vážení.2. Odměřování objemů. Využití různých typů odměrného skla a pipet.3. Práce se sklem. Tvarování a modelování skla v plameni kahanu.4. Práce s tlakovými lahvemi.5. Filtrace a krystalizace. Využití různých typů krystalizací a filtrací.6. Dekantace a promývání na filtru a jejich využití při dělení směsí.7. Destilace za normálního a sníženého tlaku,.8. Destilace s vodní parou.9. Sublimace a její využití k čištění pevných látek.10. Stanovení teploty tání krystalických látek.11. Extrakce a rozdělovací rovnováhy.12. Princip a správné provedení odměrné analýzy.13. Příprava roztoku dané koncentrace a přesné koncentrace odměrného roztoku.14. Titrační stanovení přesného množství kyseliny benzoové v roztoku.15. Chromatografie. Využití a uspořádání různých typů chromatografických metod.16. Roztoky, stanovení rozpustnosti anorganických solí.17. Hustota. Metody určování hustoty pevných látek a kapalin.18. Sušení. Metody vysoušení látek. Použití sušení v laboratorní praxi.19. Chlazení, chladící směsi a jejich využití. Zkapalňování plynných látek.20. Práce s plyny.II.1. Kontrola pipetya. Kontrola skleněné pipetyb. Kontrola automatické pipety2. Filtrace a krystalizacea. Příprava a filtrace K2SO4b. Příprava a filtrace Fe4[Fe(CN)6]33. Dekantace a promývánía. Dekantace a promývání BaSO4b. Dekantace a promývání sraženiny Fe(OH)34. Fázové přechodya. Stanovení teploty tání kyseliny jantarovéb. Sublimace kofeinu z černého čaje5. Destilacea. Destilace s vodní parou silic z koření6. Rozpustnosta. Stanovení závislosti rozpustnosti na teplotě7. Titracea. Volumetrické stanovení obsahu kyseliny benzoové8. Sušenía. Odstranění krystalové vody z CaCl2 6H2Ob. Odstranění koordinačně vázané vody z CuSO4 5H2O9. Práce s plynya. Příprava CO2b. Příprava a jímání H210. Hustotaa. Stanovení hmotnostní koncentrace H2SO4 měřením její hustotyb. Stanovení hustoty zinku a cínu

Získané způsobilosti

Ve cvičení z laboratorní techniky získají studenti manuální dovednosti nezbytné pro práci v chemické laboratoři.

Literatura

nullSuchomel, P., Otyepka, M. Laboratorní technika. VUP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3798-9.

Požadavky

100% účast na cvičení.Splnění všech úloh a následné vypracování jednotlivých protokolů.Dosažení požadovaného počtu bodů ze zápočtového testu.

Garant

prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína AndrýskováMgr. Vladimír Halouzka, Ph.D.Mgr. Zuzana ChaloupkováMgr. Radka KrálováMgr. Veronika Navrátilováprof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.Mgr. Barbora PrudilováMgr. Martin SiveraMgr. Petr SuchomelMgr. Marie Zgarbová, Ph.D.