Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní systémy řízení jakosti (KFC / MSJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / MSJ - Moderní systémy řízení jakosti, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky jsou věnovány problematice ISO norem. V neposlední řadě je upřena pozornost studentů na nástroje zabezpečení jakosti, metodologii auditu spojeného se systémy jakosti. Část přednášek je věnována konkrétním příkladům v systémech jakosti ve zkušebních a zdravotních laboratořích, potravinářství a zemědělské prvovýrobě.1. Úvod do problematiky - Historický vývoj . QA/QC standardy..2. Standardně používané nástroje řízení kvality- Kontrolní tabulka. Vývojový diagram.Histogram.Išikawův diagram.Paretova analýza. Bodový diagram. Regulační diagram. Afinitní diagram. Diagram vzájemných vztahů. Stromový, maticová diagram. Analýza údajů v matici. Diagram PDPC. Síťový diagram.3. Společné znaky systémů kvality - Dokumentace systémů kvality. SOP pro tvorbu a řízení dokumentace (SOP o SOP). Organizační řád a organogram (organizační schéma) společnosti. Školení a vzdělávání. Interní audit (interní prověrky). Metrologie4. Validace a kvalifikace5. Analýza rizik. - Odpovědnosti za QRM. Zavedení procesu QRM. Posouzení rizik. Kontrola rizik. Komunikace rizik. Přezkoumání rizik. Metodiky řízení rizik. Integrace QRM do činností výrobce i státních autorit6. Systémy kvality ve výrobě léčivých přípravků7. Systémy kvality ve výrobě kosmetických přípravků8. Systémy kvality ve výrobě potravin9. Normy ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 1800110. SJ ve zkušební a zdravotnické laboratoři11. Postup při certifikaci společnosti podle zvoleného systému jakosti

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z problematiky managementu kvality, především v oblasti systémů kvality ve výrobě léčivých přípravků, kosmetických přípravků a potravin.

Literatura

ČSN EN ISO 15189. ČSN EN ISO 17025. ČSN EN ISO 22716. Šimek, J. Moderní systémy řízení jakosti. VUP Olomouc, 2013. Nenadál, J. a kol. Moderní systémy řízení jakosti. Quality management. Praha, 2002. Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, a na něj navazující vyhlášky O správné výrobní praxi.

Požadavky

Orientace v systémech jakosti, ekonomice jakosti i v základech problematiky lidských zdrojů jakosti, písemný test a ústní kolokvium.

Garant

doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc.doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc.doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc.