Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody studia koloidních systémů (KFC / MSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / MSK - Metody studia koloidních systémů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní popis koloidních soustav, jejich definice, charakteristika, příprava a stabilita. Molekulárně kinetické vlastnosti koloidních soustav - Brownův pohyb, difuze, osmóza. Sedimentační analýza, využití osmózy při čištění a analýze makromolekulárních látek. Optické vlastnosti koloidních soustav - rozptyl světla - statický a dynamický. Metody studia koloidů založené na rozptylu světla. Mikroskopické metody studia koloidů. Elektrokinetické jevy - elektrokinetický potenciál a jeho měření, elektrokapilární jevy. Elektroforéza a elektroosmóza, vliv el. vlastností na stabilitu koloidů. Reologie koloidních soustav, viskozita a využití viskozitních měření ke studiu koloidů. Povrchové napětí a jeho měření. Povrchově aktivní látky v koloidní chemii, flotace. Uplatnění koloidů a jejich specifických vlastností v průmyslové a výzkumné praxi.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy v koloidní chemii

Literatura

1. S. S. Vojuckij :. Kurs koloidní chemie. SNTL Praha, 1984. 3. M. Takeo. Disperse systems. , Wiley-VCH, Weinheim, 1999. 4. R. Hunter :. Foundations of colloid science. Oxford, 2004. 2. E. D. Ščukin, A.V. Percov, E. A. Amelinová :. Koloidní chemie. Academia Praha, 1990.

Požadavky

Závěrečný test s minimální úspěšností 50%

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.