Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanické vlastnosti materiálů (KFC / MVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / MVM - Mechanické vlastnosti materiálů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mimo základů reologie je tak probíraná látka zaměřena i na základní popis viskózního chování kapalné fáze a elastického či viskoelastického chování pevné fáze. Mimo teoretické poznatky z těchto oblastí popisu chování reálných systémů je část přednášky věnována seznámení s experimentálními metodami studia mechanických vlastností látek a praktickým metodám testování materiálů z hlediska jejich použití v průmyslové praxi.Sylabus:1. Základní pojmy reologie jako nauky o mechanických vlastnostech materiálů. Vztah napětí - deformace v reálných látkách.2. Základní typy reologického chování materiálů a jejich reologické modely.3. Hydrodynamika reálné kapaliny. Laminární a turbulentní proudění. Viskozita.4. Měření viskozity kapalin a její projevy v praktických aplikacích.5. Vztah napětí - deformace v pevném tělese. Hookův zákon. Moduly pružnosti. 6. Mechanismy deformace. Elastické a plastické chování pevných materiálů.7. Základy popisu lineární a nelineární elasticity pevných látek. 8. Plastická deformace pevných látek. Superplasticita. Materiály s tvarovou pamětí.9. Mechanismus tečení pevných látek. Příčný skluz a tažnost pevných látek. 10. Poruchy krystalové mřížky a jejich vliv na mechanické vlastnosti a pevnost krystalů.11. Mechanismy porušení pevných látek. Základní principy lomové mechaniky.12. Experimentální metody zkoušení pevnosti a tvrdosti tuhých látek. Únavové testy.

Získané způsobilosti

Popsat a vysvětlit významné postupy a metody materiálového výzkumu

Literatura

Goodwin, J.W., Hughes, R.W. Rheology for chemists. RSC, 2000. Wein, O. Úvod do rheologie. VUT, Brno, 1996. Pluhař, J. a kol. Nauka o materiálech. SNTL/Alfa , Praha, 1989. Lukáč, P. Mechanické vlastnosti pevných látek. SNTL, Praha, 1982.

Požadavky

Student musí prokázat schopnost diskutovat na téma zvolené zkoušejícím

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.prof. Ing. Lubomír Lapčík, CSc.prof. Ing. Lubomír Lapčík, Ph.D.