Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nekovalentní interakce (KFC / NEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / NEK - Nekovalentní interakce, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura vody a její atypické vlastnosti, významné pro vznik a existenci života, jsou určeny nekovalentními interakcemi. Prakticky všechny procesy v živém prostředí jsou od začátku až do konce jednoznačně určeny nekovalentními interakcemi. Struktura biomakromolekul (DNA a bílkoviny), daná koexistencí vodíkových vazeb, elektrostatických, dispersních, repulsních a hydrofobních příspěvků určuje jednoznačně jejich funkci.1. Původ a popis nekovalentních interakcí, srovnání kovalentních a nekovalentních interakcí2. Experimentální detekce nekovalentních interakcí3. Kvantověchemické a statistickothermodynamické určení nekovalentních interakcí; statický a dynamický pohled4. Počítačové experimenty: metody molekulové dynamiky a Monte Carlo5. Nekovalentní interakce v chemii a fyzice6. Energie, enthlapie, entropie, volná energie; hydrofobní interakce7. Vodíkové vazby; nepravé vodíkové vazby; dvouvodíkové vazby8. Mezimolekulové komplexy v plynné fázi9. Úloha kapalné fáze a struktura nekovalentních komplexů v kapalném prostředí10. Nekovalentní interakce v biodiscilínách11. Struktura a funkce basí, párů basí a oligomerů nukelových kyselin; struktura a funkce DNA a komplexů DNA s léčivy a cizorodými látkami12. Struktura a funkce bílkovin; sbalování bílkovin13. Interakce bílkovin s léčivy, inhibitory a cizorodými látkami; navrhování a modelování nových léčiv

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat nekovalentní interakce a jejich vztah k biodisciplínám

Literatura

Hobza P., Havlas Z. Blue-Shifting Hydrogen Bonds. Chem. Rev. 100, 4253., 2000. Hobza P., Zahradník R. Intermolecular Interactions between Medium-Sized Systems. Chem. Rev. 88, 871, 1988. Hobza P., Zahradník R. Mezimolekulové komplexy. Academia Praha, 1988. Mueller-Dethlefs K., Hobza P. Noncovalent Interactions: A Challenge for Experiment and Theory. Chem. Rev. 100, 143, 2000. Hobza P., Šponer J. Structure, Energetics, and Dynamics of the Nucleic Acid Base Paris. Chem. Rev. 99, 3247, 1999.

Garant

prof. Ing. Pavel Hobza, DrSc.doc. RNDr. Petr Jurečka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Jurečka, Ph.D.