Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé kapitoly z FCH (KFC / PFCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / PFCH - Pokročilé kapitoly z FCH, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výklad bude v první třetině přednášky zaměřen na matematické a fyzikální základy kvantové teorie a vytvoření teoretického základu pro pochopení metod kvantové chemie. Poté budou probrány metody řešení diferenciálních rovnic se zvláštním zřetelem na lineární diferenciální rovnice 1. a 2. řádu a aplikace těchto metod na problémy chemické kinetiky. Poslední část přednášky bude věnována matematickým a fyzikálním základům teoretických postupů používaných ve statistické termodynamice.1. Základy kvantové teorie I: popis systému v makro- a mikrosvětě, vlnová funkce, Diracova notace2. Základy kvantové teorie II: maticová reprezentace operátorů, práce s maticemi (inverzní matice, vlastní hodnoty a vlastní vektory matice), práce s operátory3. Matematické základy pro řešení diferenciálních rovnic popisující problémy ve fyzikální chemii: řešení vybraných diferenciálních rovnic, integrály, derivace4. Řešení rovnic chemické kinetiky: lineární diferenciální rovnice 1. a 2. řádu, aplikace Lagrangeovy transformace pro řešení těchto rovnic5. Tailorův a Fourierův rozvoj a jejich aplikace ve fyzikální chemii.6. Problém vázaného extrému: řešení rovnic s vaznou podmínkou pomocí Lagrangeova multiplikátoru.7. Základy vektorové algebry: operátory gradientu, rotace a divergence a jejich aplikace ve fyzikální chemii.

Získané způsobilosti

Sdružovat informace, vysvětlit teoretické základy pokročilých partií fyzikální chemie

Literatura

Rektorys K. Přehled užité matematiky. SNTL Praha, 1981. Kvasnica, J. Statistická fyzika. Academia Praha, 1998. Kvasnica, J. Teorie elektromagnetického pole. Academia, Praha, 1985. Kvasnica, J.:. Termodynamika. SNTL Praha, 1965. Formánek J. Úvod do kvantové teorie. Academia, Praha, 1983.

Požadavky

Účast na přednáškách není povinná, ale důrazně doporučená. Ústní zkoušce předchází písemný test.

Garant

doc. Mgr. Pavel Banáš, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Banáš, Ph.D.