Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metody chemické kinetiky (KFC / PGSCK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / PGSCK - Experimentální metody chemické kinetiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V neposlední řadě je věnována pozornost interpretaci a dalšímu využití poznatků získaných z experimentů při řešení problematiky spojené se studiem reakčních mechanismů. Hlavní pozornost je upřena na iontové reakce v roztocích, které jsou relativně jednodušší než heterogenní systémy a jsou v laboratorní praxi běžnější.1. Význam kinetiky a mechanismu chemických reakcí.2. Experimentální metody studia rychlosti chemických reakcí.3. Techniky pro studium kinetiky reakcí v plynné fázi. Moderní experimentální techniky.4. Postupy při stanovování rychlostních konstant Určování reakčních produktů a meziproduktů.5. Vliv reakčních podmínek na rychlost reakce. Určování kinetické rovnice.6. Bodensteinova aproximace kvazistacionárního stavu. Následné reakce. Předřazené rovnováhy.7. Stanovení aktivačních parametrů chemické reakce.8. Studium katalyzovaných reakcí Acidobazická katalýza. Specifická a obecná kyselá, resp. bazická katalýza.9. Primární a sekundární kinetický izotopový efekt. Izotopový efekt rozpouštědla.10. Enzýmová katalýza.11. Vliv prostředí na chemickou reakci. Vliv solí na reakční rychlost.12. Klasifikace rozpouštědela jejich vliv na chemickou reaktivitu. Empirické a semiempirické parametry polarity rozpouštědel.13. Reakce v silně kyselém a silně zásaditém prostředí.14. Lineární vztahy Gibbsovy energie (LFER).

Získané způsobilosti

Hodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit výsledky týkající se chemické kinetiky

Literatura

Logan, S.R.:. Fundamentals of Chemical Kinetics. Longman, Edinburg, 1996. Jungers, J.C. akol. Chemická kinetika. Praha, ČSAV, 1963. Štěrba V., Panchartek J. Kinetické metody při studiu organických sloučenin. SNTL Praha, 1985. Masel J.:. Chemical Kinetics and Catalysis. John Wiley, N.Y., 2001. Bekárek, V., Nevěčná, T. Rozpouštědlové vlivy v chemii a jejich hodnocení. Academia Praha, 1992. Hine j.:. Structural Effects on equilibria in Organic Chemistry. Wiley&Sons, N.Y., 1975.

Garant

doc. RNDr. Taťjana Nevěčná, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Taťjana Nevěčná, CSc.