Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrochemie (KFC / PGSEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / PGSEC - Elektrochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost je zaměřena jednak na termodynamický popis roztoků elektrolytů, zejména na problém aktivity a jejího měření a otázky transportních dějů. Podstatná část přednášky je věnována popisu kinetiky elektrodových dějů a v praxi používaných elektrochemických metod ve výzkumných a analytických aplikacích. Další část se zabývá existencí membránových potenciálů a jejich využití v praxi. V základních rysech je rovněž rozebrána problematika fotoelektrochemických dějů.Aktivita a aktivitní koeficient. Difúze a migrace v roztocích elektrolytů, měření difúzního koeficientu. Elektrochemické děje v heterogenních soustavách, elektrody a elektrodový potenciál. Elektrodová kinetika - Butler-Volmerova rovnice, Tafelovy rovnice. Vliv transportních procesů na elektrodový děj, reverzibilita elektrodového děje. Experimentální metody elektrodové kinetiky. Přehled a základní principy metod. Uspořádání a podmínky elektrochemického experimentu. Potenciostatické metody studia elektrodových reakcí. Cyklická voltametrie. Fotoelektrochemie. Potenciály kapalinového rozhraní. Iontově selektivní elektrody a biologické membrány.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat v elektrochemii problémy homogenních a heterogenních soustav

Literatura

Dahmen E.A.M.F. Electroanalysis. Elsevier, Amsterdam, 1986. Štulík K., Barek J. Elektrochemické analytické metody. Skriptum, SPN Praha, 1985. Bard, A.J, Stratmann. Inorganic Chemistry (Encyclopedia od Electrochemistry, Vol 7b). Weinheim, 2006. Wang J. Analytical Electrochemistry. VCH Publishers, New York - Weinheim, 1994. Garaj J., Bustin D., Hladký Z. Analytická chémia. Alfa, Bratislava, 1987. Kissinger P. T., Heineman W. R. (eds.). Laboratory Techniques in Electroanalytical Chemistry. Marcel Dekker.Inc., New York, 1996. Vayenas, C.,G., White, R.E. Modern Aspect of Electrochemistry. Springer, N.Y., 2006.

Garant

doc. RNDr. Jan Hrbáč, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Hrbáč, Ph.D.