Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikálně organická chemie (KFC / PGSFO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / PGSFO - Fyzikálně organická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jde především o studium vnitřních vlivů (změny struktury - substituce, isotopické záměny) a vnějších vlivů - především teploty, tlaku a prostředí na rovnováhy a rychlost chemických reakcí. Pro kvantifikaci uvedených vlivů jsou používány empirické a semiempirické metody a příslušné charakteristiky struktury a prostředí. Je proveden rozbor nejužívanějších a nejnovějších charakteristik struktury a prostředí, jsou diskutovány jejich vztahy a doporučena jejich aplikace. V kurzu je prohlouben výklad entropie, aktivační entropie a aktivační objem na řadě různých typů reakcí organických sloučenin.1. Obecné principy organické chemie.2. Studium rovnovážných dějů. Acidobazické rovnováhy. Zobecněné aciditní funkce.3. Studium chemických reakcí. Vnitřní a vnější faktory ovlivňující reaktivitu eduktů.4. Jednoduché a složité kinetické rovnice. Fyzikální a chemické metody při určování reakčních rychlostí. Vyhodnocení experimentů.5. Termodynamika chemických reakcí. Princip podobnosti a jeho aplikace. Solné efekty.6. Katalýza při chemických reakcích.7. Substituční efekty. Bronstedův vztah. Substituční efekty, Hammettova rovnice.8. Kvantitativní popis substitučních efektů založený na separaci efektů.9. Rozpouštědlové efekty a jejich kvantitativní popis.10. Rozpouštědlové efekty směsných rozpouštědel. Nukleofilita a její kvantitativní popis.11. Izotopové efekty.12. Aplikace fyzikálních metod při studiu vztahů mezi strukturou a vlastnostmi organických látek.13. Aplikace fyzikálních metod při studiu mechanismů organických reakcí.14. Vztahy mezi strukturou organických látek a jejich biologickou účinností.

Získané způsobilosti

Rozpoznat přínos fyzikálně chemických parametrů při predikci vlastností a reaktivity organických sloučenin

Literatura

Exner O. Korelační vztahy v organické chemii. SNTL Praha, 1981. Anslyn E., V., D.A.Dougherty. Modern Physical Organic Chemistrry. Texas, 2006. Knipe, Ch. (ed.), Watts, W.E. (ed.). Organic Reaction Mechanisms. 1996. Štěrba V, Panchartek J. Kinetické metody při studiu reakcí organických sloučenin. SNTL Praha, 1985. Štěrba V., Panchartek J. Reaction Kinetics in Organic Chemistry. Pardubice, 1995. Bekárek, V., Nevěčná, T. Rozpouštědlové vlivy v chemii a jejich hodnocení. Academia Praha, 1992.

Garant

doc. RNDr. Taťjana Nevěčná, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Taťjana Nevěčná, CSc.