Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistická termodynamika (KFC / PGSST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / PGSST - Statistická termodynamika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nejprve se výklad soustředí na postuláty statistické termodynamiky, statistické soubory a význam partiční funkce. Následně je věnována pozornost výpočtu termodynamických funkcí z partiční funkce. Probírány jsou dále jednotlivé formy hmoty z hlediska statistické termodynamiky: ideální a reálný plyn, kapaliny a ideální krystal. Pozornost je věnována i problematice směsí. Posléze se výklad soustředí na problematiku adsorpce, Brownův pohyb a Markovovské procesy. Zcela na závěr je zařazena kapitola, která ukazuje moderní možnosti výpočtu probíraných veličin na základě počítačových simulací.1. Postuláty statistické termodynamiky, Boltzmannovo rozdělení2. Partiční funkce, partiční funkce harmonického oscilátoru, translační partiční funkce3. Vnitřní energie, tepelná kapacita a entropie, Boltzmannův vztah pro entropii4. Statistický soubor - mikrokanonický soubor [NVE], kanonický soubor [NVT] a isobarický soubor [NpT], grandkanonický soubor [mVT], Bose-Einsteinova a Fermi-Diracova statistika5. Partiční a termodynamické funkce ,fluktuační veličiny, reziduální entropie6. Ideální plyn - partiční funkce ideálního plynu, entropie jednoatomového plynu7. Molekulární partiční funkce a její chemické aplikace, výpočet středních energií a tepelných kapacit, stavová rovnice, chemická rovnováha8. Reálný plyn - mezimolekulové síly ,konfigurační partiční funkce, viriálová rovnice a výpočet viriálních koeficientů, Jouleův-Thomsonův koeficient, van der Waalsova rovnice9. Kapaliny - buňková teorie kapalin , teorie volného objemu, výpočet tlaku nasycených par, radiální korelační funkce10. Ideální krystal - Einsteinův model, Debyeův model11. Roztoky - Hildebrandova teorie regulárního roztoku, strukturní teorie roztoků12. Adsorpce - Langmuirova izoterma a izoterma BET, Brownův pohyb, Markovovské procesy13. Počítačová chemie a statistická termodynamika - metoda molekulární dynamiky a metoda Monte Carlo

Získané způsobilosti

Vysvětlit podrobně obecné aspekty statistické termodynamiky

Literatura

Bevan J Ott, Boerio-Goates J. Chemical Thermodynamics. Academia London, 2000. Chang L. Tien, J.H.Lienhard IV. Satistical Thermodynamics. New York, 2005. Vřešťál L, Otyepka M. Statistická termodynamika. Brno, 2004. Laurendeau N. Statistical Thermodynamics: Fundamentals and Applications. Cambridge, 2005.

Garant

prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.