Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prezentační software pro chemii (KFC / PRSC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / PRSC - Prezentační software pro chemii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu se studenti seznámí s přípravou vědeckého článku a posteru. Kurz se soustředí dále na práci s vektorovým a bitmapovým grafickým editorem. Cílem kurzu je umožnit absolventům samostatnou práci s podobnými programy a samostatnou tvorbu kvalitních prezentací zejména posterů, datových prezentací a článků. Kurz je koncipován z uživatelského pohledu a nevšímá si pozadí práce s vektorovým a bitmapovým grafickým formátem. Okrajově jsou zmíněny i některé grafické formáty a možnosti jejich vzájemné konverze, podrobný výklad grafických formátů však není součástí kurzu. Kurz bude zaměřen převážně na praktické zkušenosti s uvedenými programy. Součástí kurzu je i tvorba posteru a vědecké publikace.1. Obecné zásady práce s vektorovým grafickým editorem.2. Vektorový grafický editor - základní nástroje, barvy, výplně, tvar, transformace, zarovnání.3. Vektorový grafický editor - pokročilé nástroje, stín, průhlednost, text.4. Základy práce s bitmapovým grafickým editorem - ořezy, práce s průhledností, změny velikosti a rozlišení.5. Formáty souborů - vektorové formáty (CDR, AI, PDF, PS, EPS, SVG, WMF), bitmapové formáty (JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF), konverze mezi nimi, trasování, specifika daných formátů.6. Zásady prezentace - typografie, grafika, osnova.7. Práce se softwarem pro tvorbu prezentací.8. Kreslení strukturních vzorců, reakčních schémat, aparatur atp.9. Práce se softwarem pro sazbu matematických výrazů.10. Struktura a obsah posteru.11. Struktura a obsah vědecké publikace.12. Práce se softwarem pro správu bibliografických informací.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování kurzu schopen prezentovat své vlastní výsledky formou posteru, prezentace a vědecké publikace.

Literatura

Lindner P. CorelDraw Tipy, efekty a kouzla. Computer Press, Praha, 2001. Hlavenka J., Hercik J. Corer Draw 10! Podrobná příručka. Computer Press Praha, 2001. Hlavenka J., Hercik J. Corer Draw 9 Podrobná příručka. Computer Press, Praha, 2000. Magera I. MS PowerPoint 2000 CZ Základní příručka. Computer Press, Praha, 2001. Kočička P., Blažek F. Praktická typografie. Computer Press, Praha. Ebel, H. F., Bliefert, C., Russey, W. E. The Art of Scientific Writing: From Student Reports to Professional Publications in Chemistry and Related Fields. Wiley-VCH, Weinheim, 2004. http://www.aplchem.upol.cz/

Požadavky

100% účast na cvičeních, prokázání schopnosti prezentovat výsledky formou posteru a vědecké publikace, studenti musí v termínu odevzdat vytištěný poster (formát A4) a článek, teoretické základy ověřuje písemný test, studenti musí získat alespoň 60% bodů.

Garant

prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.Mgr. Martin PykalMgr. Tomáš Zelený