Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová chemie (KFC / QCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / QCH - Kvantová chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výklad začíná u Hartree-Fockovy metody a je dále rozšiřován na metody zahrnující elektronovou korelaci. Zvýšená pozornost je věnována i tzv. bázovým funkcím. Dále jsou zevrubně rozebnány metody funkcionálu hustoty. Následně je výklad více zaměřen na aplikace a některé vybrané partie a problémy kvantově chemických metod.1. HF metody I.adiabatická a Bornova-Oppenheimerova aproximace, SCF teorie, Slaterův determinant, Koopmansův teorém, bázové funkce (basis set)2. HF metody II.RHF a UHF metody, techniky SCF, semiempirické metody3. Metody zahrnující elektronovou korelacipojem elektronové korelace, excitované Slaterovy determinanty, konfigurační interakce - CI, poruchové metody - MP, metoda vázaných klastrů - CC4. Basis set - bázeSTO a GTO funkce, kontrahované báze - Poplovy báze, Dunning - Huzinagovy báze, ANO báze, cc - báze, ECP báze, BSSE - superpoziční chyba bází5. DFT metodymetody lokální hustoty, gradientově korigované metody, hybridní metody6. Analýza vlnové funkcepopulační analýzy, přirozené orbitaly NO a NBO analýza7. Hyperplocha potenciální energie a výpočet vlastností molekulpojem PES, identifikace minim, interakce s externími poli, výpočet IR spekter8. Srovnání kvality metodsrovnání ab-initio metod a DFT metod z hlediska konvergence geometrie, výpočtu IR spekter a dipólových momentů9. Statistická mechanikavýpočty termodynamických funkcí na základě kvantově mechanických výpočtů10. Solvatace a solvatační modelykontinulání solvatační modely a model supermolekuly11. Aplikaceukázky aplikací - slabé mezimolekulové interakce, nepravá vodíková vazba, vliv solvatace na konformační chování

Získané způsobilosti

Sdružovat informace, vysvětlit hlavní aspekty kvantové chemie

Literatura

C.J.Cramer. Essentials of Computational Chemistry. J.Wiley, N.Y. Polák R., Zahradník R. Kvantová chemie. Academia, Praha, 1989. Skála J. Kvantová teorie molekul. Karolinum, Praha, 1998. A.Szabo, N.S.Ostlund. Modern Quantum chemistry.

Požadavky

Účast na přednáškách není povinná, ale je důrazně doporučená. Ústní zkoušce předchází test.

Garant

doc. RNDr. Petr Jurečka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Matúš Dubecký, Ph.D.doc. RNDr. Petr Jurečka, Ph.D.