Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radioekologie (KFC / RE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / RE - Radioekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost bude věnována především radiotoxicitě látek, účinkům ionizujícího záření na živé organismy, problematice radifarmak. část cyklu bude zaměřena na těžbu a zpracování uranu včetně problematiky jaderných elektráren a jejich dopadu na životní prostředí. Důležitá část bude zaměřena na otázky radioaktivních odpadů.Sylabus1. Základní pojmy a dozimetrické veličiny. Limity ozáření, cesty vstupu radionuklidů do organismu. Radiotoxicita.2. Radiobiologie. Teorie účinku ionizujícího záření na živý organismus. Druhotné biogenní záření. Radikálová teorie nemoci z ozáření.3. Ionizující záření v medicíně. Působení nízkých dávek ionizujícího záření.4. Radiofarmaka. Aktivní formy kyslíku, jejich vznik a význam v medicíně. Různé typy radiosenzitivity a radiorezistence.5. Přirozená radioaktivita. Přírodní radionuklidy s dlouhým poločasem rozpadu. Radon, metody stanovení radonu a jeho dceřinných produktů. Radioaktivní aerosoly.6. Kosmické záření. Složky kosmického záření a jejich složení. Závislost ekvivalentní dávky způsobené kosmickým zářením na nadmořské výšce a zeměpisné šířce. Průměrná hodnota ozáření (UNSCEAR). Kosmogenní radionuklidy7. Vliv těžby a úpravy uranové rudy na životní prostředí. Chemická úprava rudy, výroba koncentrátu. Zdroje možné kontaminace životního prostředí.8. Jaderná elektrárna jako zdroj záření a radionuklidů. Příčiny úniku radioaktivních látek za normálního provozu. Plynné a kapalné výpustě, významné radionuklidy, jejich odstraňování.9. Charakteristika a vlastnosti ekologicky významných radionuklidů produkovaných jadernou elektrárnou, limity aktivity a dávkových příkonů z provozu jaderné elektrárny.10. Radioaktivní odpady. Vznik, klasifikace a pohyb radioaktivních odpadů. Zpracování a ukládání nízko- a středně aktivních odpadů z jaderného průmyslu a neenergetického sektoru, typy úložišť.11. Vysoce aktivní odpad: vyhořelé jaderné palivo, typy meziskladů, trvalá úložiště, ostatní vysoce aktivní odpad, vitrifikace. Význam radioaktivních odpadů pro životní prostředí.12. Ochrana při práci se zdroji ionizujícího záření. Osobní monitorování, monitorování pracovišť. Radiační nehody, vnitřní a zevní kontaminace, zdravotnická pomoc.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy týkající se radioekologie

Literatura

Jandl J., Petr I. Ionizující záření v životním prostředí. Praha,, 1988. Hála J.:. Radioaktivita, ionizující záření, jaderná energie. Konvoj, Brno, 1998. Beneš J.:. Radioaktivní zamoření biosféry. Praha,, 1974. Vyhláška 297/97 Sb. Ministerstva zdravotnictví o podmínkách ozařování potravin, o nejvyší přípustné dávce záření a o způsobu značení. Praha, 1997. Klener V. et al.:. Principy a praxe radiační ochrany. AZIN Praha, 2000. Vyhláška 307/2002 Sb. Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o radiační ochraně.. Praha, 2002.

Požadavky

Účast na přednášce není povinná, ale je důrazně doporučená. ústní zkoušce předchází test.

Garant

prof. RNDr. Radek Zbořil, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jana Soukupová, Ph.D.RNDr. Jana Soukupová, Ph.D.prof. RNDr. Radek Zbořil, Ph.D.