Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Studium povrchů (KFC / SP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / SP - Studium povrchů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stranou nezůstávají ani konkrétní aplikace související se specifickými vlastnostmi povrchů ať již ve výzkumné chemické praxi (např. SERS) tak i v oblasti průmyslových technologií (např. katalýza, smáčení).Sylabus:1. Atomární struktura povrchů.2. Spektroskopické metody strukturní analýzy povrchů.3. Mikroskopické metody studia struktury povrchů.4. Termodynamický popis fázových rozhranní.5. Smáčení pevných povrchů a možnosti jeho ovlivnění.6. Metody měření povrchové energie a smáčivosti povrchů.7. Adsorpce látek na fázovém rozhranní.8. Povrchové monomolekulární a vícevrstvé (LB) filmy.9. Chemisorpce a katalýza.10. Adsorpční metody studia povrchů.11. Povrchový plazmon a jeho využití v praxi (SERS).12. Praktické metody přípravy anorganických a organických povrchových filmů.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy ke studiu povrchů

Literatura

Adamson, A.W., Gast, A.P. Physical Chemistry of Surfaces. Wiley, New York, 1997. Hudson, J.B. Surface Science. New York, 1998. Prasad, P.N. Nanophotonics. Wiley, New Jersey, 2004. Holmberg, E.:. Applied Surface and Colloid Chemistry I, II. Wiley, New York, 2002.

Požadavky

Student musí prokázat schopnost diskutovat na téma zvolené zkoušejícím (2 otázky).

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.

Vyučující

Piotr Blonski, Ph.D.Mgr. Manoj Bhanudas Gawande, PhD.doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.