Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistická termodynamika (KFC / STD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / STD - Statistická termodynamika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nejprve se výklad soustředí na postuláty statistické termodynamiky, statistické soubory a význam partiční funkce a výpočty termodynamických funkcí z ní. Dále jsou probírány jednotlivé formy hmoty z hlediska statistické termodynamiky: ideální a reálný plyn, kapaliny a ideální krystal. Posléze se výklad soustředí na problematiku adsorpce a chemických aplikací statistické termodynamiky. Zcela na závěr je zařazena kapitola, která ukazuje moderní možnosti výpočtu probíraných veličin na základě počítačových simulací.1. Úvod, axiomy, základní pojmy a vztahy fenomenologické termodynamiky2. Statistické soubory, postuláty statistické termodynamiky, mikrostav a jeho váha, pravděpodobnost v mikrokanonickém a kanonickém souboru3. Soustava identických částic, Maxwellova-Boltzmannova, Fermiho-Diracova a Boseova-Einsteinova statistická termodynamika4. Partiční a termodynamické funkce, Boltzmannův vztah pro entropii, fluktuace5. Ideální plyn, partiční funkce, translační, rotační, vibrační a elektronické příspěvky6. Ideální krystal, Einsteinova teorie, Debyeova teorie, fonony, elektronový plyn7. Mezimolekulární síly, jejich podstata, párové a vícečásticové potenciály8. Reálný plyn, konfigurační integrál, viriálová stavová rovnice, viriální koeficienty9. Kapaliny, vnitřní struktura, párová distribuční funkce, tekutiny, van der Waalsova rovnice, buňkové teorie, poruchové teorie, teorie integrálních rovnic10. Adsorpce, Langmuirova izoterma a izoterma BET, interakce plyn-povrch11. Chemické aplikace statistické termodynamiky, chemická kinetika, chemická rovnováha12. Počítačová chemie a statistická termodynamika, metoda molekulární dynamiky a metoda Monte Carlo

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy statistické termodynamiky

Literatura

Boublík, T. Statistická termodynamika, Academia: Praha, 1996. ISBN 80-200-0566-8. Atkins P., de Paula J. Fyzikální chemie, Vydavatelství VŠCHT: Praha, 2013. ISBN: 978-80-7080-830-6 (http://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/uid_isbn-978-80-7080-830-6/). A. Malijevsky. Lekce ze statistické termodynamiky, 3. vyd.; Vydavatelství VŠCHT: Praha, 2009. ISBN 978-80-7080-710-1 (http://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/uid_isbn-978-80-7080-710-1/). Vřešťál, J., Otyepka, M. Statistická termodynamika, stručný úvod, MU: Brno, 2004. ISBN 80-210-3372-X.

Požadavky

Student musí splnit písemný test na 70% možných bodů (zahrnuty jsou i výpočetní úlohy) a musí být schopen diskuze na dané téma.

Garant

Mgr. František Karlický, Ph.D.prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. František Karlický, Ph.D.prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.