Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody studia povrchového napětí (KFC / VVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / VVL - Metody studia povrchového napětí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Posluchač bude seznámen s přehledem existujících metod měření povrchového a mezifázového napětí a kontaktního úhlu a jejich vhodnosti pro jednotlivé aplikace, a rovněž tak s principy a použitím nejvýznamnějších a nejvíce používaných metod. Chybět nebudou ani konkrétní aplikace a postupy ve specifických případech z oblasti výzkumné a průmyslové praxe.1. Teoretické základy povrchového napětí jako fyzikální veličiny.2. Povrchová a mezifázová napětí látek.3. Viskoelastické vlastnosti látek4. Metody měření povrchového napětí, jejich rozdělení a použitelnost5. Metody vycházející z měření síly6. Metody vycházející z měření tvaru7. Ostatní a nekonvenční metody8. Shrnuti metod a porovnání jejich použitelnosti v praxi.9. Měření souvisejících fyzikálních veličin či veličin potřebných jako vedlejší údaje - hustota.10. Měření souvisejících fyzikálních veličin či veličin potřebných jako vedlejší údaje - viskozita.11. Příklady konkrétních aplikací ve výzkumné sféře.12. Příklady konkrétních aplikací v průmyslové sféře.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat přístupy aplikované na metody povrchového napětí

Literatura

Bartovská L., Šišková M. Co je co v povrchové a koloidní chemii. Pozrikidis C. (ed.). Fluid Dynamics- Theory, Computation and Numerical Simulation. Kluwer Academic Publishers, 2001. Moore W. J. Fyzikální chemie. SNTL, Praha, 1979. Hála E., Reiser A.:. Fyzikální chemie I. SNTL Praha, 1971. Bartovská L., Šišková M. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Jůza J. Měření povrchových napětí polymerů. ÚMCH AV ČR Praha, 1995. Jůza J. Povrchové a mezifázové vlastnosti polymerů. ÚMCH ČSAV Praha, 1990. Horák Z., Krupka J. Praktická fyzika. SNTL Praha, 1981. Bartovská I., Čechová M., Šišková M. Přehled metod pro stanovení rovnovážných mezifázových napětí. Chemické listy 86, 1992. Cibulka I., Hnědkovský L., Hynek V. Základní fyzikálně-chemické veličiny a jejich měření. (5. kapitola).

Požadavky

Student musí prokázat schopnost diskutovat na téma zadané zkoušejícím (2otázky)

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.

Vyučující

RNDr. Josef Jůza, CSc.