Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znečištění ŽP a jeho monitoring (KFC / ZPPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / ZPPM - Znečištění ŽP a jeho monitoring, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na tento úvod navazuje konkrétní rozbor jednotlivých ukazatelů znečištění životního prostředí v jeho třech základních složkách - ovzduší, vodách a půdách. Studenti tak získají nezbytné teoretické poznatky zejména z oblasti sledovaných kontaminantů v životním prostředí včetně postupů a metod používaných pro odběr vzorků jednotlivých složek životního prostředí a následné analýzy znečišťujících elementů včetně možnosti jejich odstraňování z životního prostředí. Na přednáškovou část navazuje laboratorní cvičení, jehož základním cílem je, aby si studenti v praxi osvojili nejdůležitější analytické techniky používané při sledování znečištění životního prostředí. Studenti tak při vlastní praktické činnosti získají nezbytný přehled a experimentální zručnost pro samostatnou práci v laboratořích kontroly znečištění životního prostředí.SylabusPřednáška:1. Právní úpravy týkající se znečištění životního prostředí v ČR a EU.2. Znečištění ovzduší a jeho sledování, odběr vzorků, prach v ovzduší.3. Hlavní anorganické a organické plynné znečišťující složky v ovzduší a jejich stanovení.4. Metody sledování a snižování plynných a pevných emisí do ovzduší.5. Druhy vod a jejich typické znečištění, základní pojmy hydrogeologie a hydrochemie.6. Odběr vzorků vod, skupinové ukazatele znečištění vod, biologické ukazatele čistoty vody.7. Hlavní anorganické ukazatele znečištění vod a jejich stanovení.8. Hlavní organické ukazatele znečištění vod a jejich stanovení.9. Technologie úpravy a čištění pitných, užitkových a odpadních vod.10. Znečištění půdy a jeho sledování, vzorkování půdy.11. Anorganické kontaminanty v půdách a jejich stanovení.12. Organické kontaminanty v půdách a jejich stanovení.Cvičení:1. Záchyt a stanovení oxidů dusíku v ovzduší.2. Fotometrické stanovení formaldehydu v ovzduší.3. Stanovení organoleptických a fyzikálních vlastností vod. Stanovení všech rozpuštěných a nerozpuštěných látek.4. Spektrofotometrické stanovení vybraných anorganických ukazatelů znečištění vod.5. Titrační stanovení obsahu Ca2+ a Mg2+. Stanovení KNK.6. Skupinová stanovení organického znečištění vod - BSK a CHSK, TOC.7. Stanovení znečištění vody aromatickými uhlovodíky, ropnými látkami a PCB.8. Odželezování a odmanganování vody. Úprava vody čiřením.9. Stanovení anorganických kontaminantů v půdách.10. Stanovení znečištění půdy herbicidy.11. Stanovení obsahu hlavních živin v půdách.12. Terénní cvičení.

Získané způsobilosti

Aplikovat běžné metody monitorování životního prostředí

Literatura

1. M. Popl, J. Fähnrich :. Analytická chemie životního prostředí. VŠCHT Praha,, 199. 3. M. Horáková a kol. : Analytika vody. VŠCHT Praha,, 2000. 4. N. Strnadová, V. Janda :. Technologie vody I. VŠCHT Praha,, 1999. 5. M. Dohányos, J. Koller, N. Strnadová :. Čištění odpadních vod. VŠCHT Praha,, 1998. 6. L. Žáček :. Hydrochemie. PřF UK Praha,, 1998. 2. P. Pitter :. Hydrochemie. VŠCHT Praha,, 1999. 8.M. B. Hocking:. Handbook of Chemical Technology and Pollution Kontrol (Third Edition). Academic Press, New York, 2005. 7. M. Radojević and V. N. Rashkin:. Practical Environmental Analysis (Second Edition). RSC, London, 2006.

Požadavky

Cvičení1) 100% ní účast v laboratorních cvičeních2) Vypracované protokoly dle požadavků vedoucího cvičeníZkouška.Student musí prokázat schopnost diskutovat na téma zvolené zkoušejícím (2 otázky)

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.doc. RNDr. Robert Prucek, Ph.D.doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.doc. RNDr. Robert Prucek, Ph.D.