Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy vybraných exper.chem.metod (KFC / ZVEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / ZVEM - Základy vybraných exper.chem.metod, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úlohy:- Příprava a čištění jednoduchých anorganických sloučenin (thiosíran sodný, manganan draselný, hydrogenuhličitan sodný).- Příprava a charakterizace komplexních sloučenin (acetylacetonát kobaltitý, komplexonát draselno-kobaltitý, hexanitrokobaltitan sodný).- Reakce základních anorganických iontů- Příprava a důkazy vybraných organických sloučenin.- Esterifikace (příprava, izolace, charakterizace a studium chemické reaktivity základních esterů).- Vícestupňová organická syntéza (methylčerveň, oranž II).- Izolace organických sloučenin z přírodních materiálů (eugenol).- Spektroskopie v kvalitativní a kvantitativní analýze anorganických sloučenin (identifikace a stanovení obsahu iontů těžkých kovů extrakčními metodami UV/VIS spektroskopie a AAS).- Spektroskopie v kvalitativní analýze organických sloučenin (identifikace organických látek pomocí IR spektroskopie).- Využití jednoduchých fyzikálně chemických metod při analýze čistoty životního prostředí (UV/VIS spektrofotometrie při stanovení znečištění podzemních i povrchových vod).- Chromatografie na tenké vrstvě (stanovení cukrů a vitamínů v ovocných šťávách, stanovení chininu v léčivém přípravku, stanovení vitamínů skupiny B v kvasnicích)- Elektroforéza (dělení bílkovin pomocí diskontinuální elektroforézy v polyakrylamidovém gelu)- Plynová chromatografie (Stanovení a identifikace neznámé látky ve vzorku pomocí plynové chromatografie)- Potenciometrická neutralizační titrace (stanovení obsahu kys. octové v octě, stanovení vitamínu C v Celaskonu, stanovení obsahu kyseliny fosforečné v Coca-Cole)- Záchyt a stanovení oxidů dusíku v ovzduší- Stanovení Zn v potravinovém doplňku (pomocí AAS)- Rektifikace směsi methanol/ethanol

Získané způsobilosti

Schopnost aplikovat základní postupy a metody chemického výzkumu.

Literatura

2. M. Večeřa, J. Panchartek:. Praktická cvičení z anorganické chemie. SNTL, Praha, 1987. 3. Hlaváč J., Hradil P., Wiedermannová I., Hejsek M., Nálepa K:. Vybrané úlohy z preparativní organické chemie I. UP Olomouc, 2002. 4. Dostál V., Šimek J.:. Důkaz některých anorganických iontů analytickými reakcemi. UP, Olomouc, 2000. 5. Horáková, Marta - Lischke, Peter. Chemické a fyzikální metody analýzy vod. SNTL , Praha, 1989. Otyepková, E. a kol. Základy vybraných experimentálních chemických metod. VUP Olomouc, 2013.

Požadavky

1. 100% ní účast v laboratorních cvičeních2. Vypracované protokoly dle požadavků vedoucího cvičení

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.

Vyučující

Mgr. Radka KrálováRNDr. Eva Otyepková, Ph.D.doc. RNDr. Robert Prucek, Ph.D.