Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy veřejné správy (KFC / ZVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / ZVS - Základy veřejné správy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět obsahově zahrnuje základní pojmy a instituty platné ve veřejné správě a hlubší orientaci v právním odvětví zejména práva správního, ale i dalších souvisejících právních odvětvích. Předmětem zájmu tedy budou jak teoretická východiska, tak i praktické pohledy na fungování veřejné správy v ČR.Přednášky budou doplňovány i praktickými právními případy zaměřenými na následnou schopnost absolventa aplikovat příslušný právní předpis na konkrétní právní situaci tak, aby zejména v rozhodovací praxi na úseku veřejné správy byl vytvořen předpoklad kvalifikované tvorby správního aktu, a to jak charakteru konkrétního, tak charakteru normativního. Obsahově bude předmět strukturován do tří základních bloků, které budou zahrnovat teoretická východiska, orientaci v organizaci a fungování veřejné správy v ČR a v neposlední řadě i právní orientaci na vybraných konkrétních usecích veřejné správy.1. Právní řád, hierarchie právního řádu, význam pro praxi2. Právní předpisy s územní působností celostátní a s územní působností místní, vyhlašování, platnost, účinnost.3. Správa - pojetí správy. Veřejná správa - státní správa4. Veřejná správa - samospráva, ostatní veřejná správa, principy dobré správy5. Veřejná správa - územní samospráva, obec (postavení obcí, obce a jejich struktura)6. Veřejná správa - územní samospráva, obec (zastupitelstvo, rada obce, obecní úřad, přenesená působnost)7. Veřejná správa - územní samospráva, kraj8. Veřejná služba, pracovníci veřejné správy, úředníci územních samosprávních celků9. Státní správa10. Správní právo - správní řád11. Správní soudnictví - správní delikty, přestupky12. Správní právo zvláštní - zvláštní právní předpisy (správa stavební, katastrální zákon, správa kultury, zdravotnictví, školství13. Veřejná správa na úseku životního prostředí14. Územní plán a jeho tvorba

Získané způsobilosti

Schopnost orientace v organizaci a činnosti veřejné správy, schopnost aplikace konkrétních právních předpisů na konkrétní právní situace, schopnost rozhodovací, schopnost normotvorná zejména pro úroveň územní (místní) veřejné správy.

Literatura

Nařízení vlády č. 85/2003 Sb., kterým se stanoví obory státní služby. Koudelka, Z. Obce a kraje podle reformy veřejné správy v roce 2001. Linde Praha, 2001. Sládeček, V. Obecné správní právo, 2. vydání. Praha, ASPI, 2009. GADASOVÁ, D., POLIÁN, M. Správní právo, právní základ veřejné správy, díl 1-6. 1. vyd. Olomouc: UP, 2000. Usnesení předsednictva ČNR č. 2/1993 Sb., o vyhlášení Listiny základních práv a svobod. Ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky. Veřejná správa v ČR. MV ČR Praha, 2005. ISBN 802394709-5.Vybraná ustanovení právních předpisů. Knapp, V. Základy práva. C. H. Beck, Praha, 1995. Nevěčná, I. Základy veřejné správy. VUP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3799-6.Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění. Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), v platném znění. Zákon č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, v platném znění. Zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků, v platném znění. Zákon č. 36/1960 Sb., o územním členění státu. Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád v platném znění. Polián, M. Zkvalitňování veřejné správy. Nakladatelství COR JESU, Český Těšín, 2005.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, individuální studium doporučené literatury, aktivní práce s platnými právními předpisy, seminární práce na zadané téma.

Garant

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.

Vyučující

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.Mgr. Ivana Nevěčná