Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zpracování dat (KFC / ZZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / ZZD - Základy zpracování dat, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je rozdělen na tři tématické celky. První část se věnuje základům teorie pravděpodobnosti a statistickému zpracování experimentálních dat. Druhá část se zabývá testováním statistických hypotéz a těžiště celého kurzu je směřováno do třetí části, kterou je regresní analýza. V celém kurzu je kladen důraz zejména na chemické aplikace, což se odráží v ukázkových příkladech i ve cvičení, které doplňuje přednášku.1. Náhodná veličina - chyby experimentů, náhodný pokus, pravděpodobnost, spojitá rozdělení, diskrétní rozdělení, obecné a centrální momenty, kovariance a korelační koeficient, náhodný vektor, variační a korelační matice.2. Základní pojmy statistiky - statistická a náhodná veličina, bodové odhady, intervalové odhady3. Průzkumová analýza - pořádkové statistiky, histogram, kvantilový graf, diagram rozptýlení, krabicový diagram, graf polosum, graf symetrie, graf rozptýlení s kvantily, kvantil-kvantilový graf, ověřování předpokladů o datech4. Testování statistických hypotéz - testy shody výsledků s konvenční správnou hodnotou, testy shodnosti výsledků, párové testy shodnosti výsledků, testy vylučování odlehlých výsledků, testy shody dvou rozptylů, testování pomocí EXCELu, neparametrické testy5. Analýzy rozptylu, ANOVA - Jednofaktorová ANOVA, dvoufaktorová ANOVA bez interakce a opakování6. Korelace - korelační koeficient, kontingenční tabulky7. Regrese - lineární regrese8. Nelineární regrese9. Střípky z matematiky

Získané způsobilosti

Schopnost aplikovat základní metody zpracování dat, interpretovat teorii pravděpodobnosti, statististiky a chemometrie.

Literatura

Pytela O.. Chemometrie pro organické chemiky. UPCE Pardubice, 1993. Hendl, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha, 2004. Meloun M., Militký J.. Statistické zpracování experimentálních dat. East Publ. Praha, 1998. Otyepka, M., Banáš, P., Otyepková, E. Základy zpracování dat. VUP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3636.

Požadavky

100% účast na cvičeních, studenti musí splnit testy a odevzdat zadané seminární práce, vše bude ohodnoceno body a pro úspěšné absolvování je třeba získat více nežli 60% možných bodů.

Garant

doc. Mgr. Pavel Banáš, Ph.D.prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Banáš, Ph.D.doc. Mgr. Pavel Banáš, Ph.D.Mgr. František Karlický, Ph.D.