Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná petrografie (KGE / APET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / APET - Aplikovaná petrografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Principy a postupy petrografie se mohou uplatňovat nejen při zkoumání hornin, ale i v praxi při výrobě a kontrole kvality řady anorganických technických hmot. Aplikací petrografie v praxi je i popisování stavu přírodních i kulturních památek, zjišťování příčin jejich degradace a kontrole restauračních technik. U technických hmot budou posluchači seznámeni s principy výroby hlavních typů technických hmot, jejich chemickým a minerálním složením (přírodní a "rekonstruované" minerály a horniny, keramické materiály, pojiva, strusky, monokrystalické materiály, kovy a slitiny, kompozity, nanokompozity). Interakce přírodních komponent s člověkem vyrobenými, s metodami komplexního hodnocení materiálových charakteristik technolitů. Zahrnuty budou i procesy interakce hornin a technolitů s pedosférou, hydrosférou a atmosférou - zejména procesy probíhající základových konstrukcích staveb v interakci s horninovým prostředím nebo procesy interakce technických hmot a hornin s atmosférou a živými organismy (zvětrávání).

Získané způsobilosti

Studenti by měli - vědět, jak lze uplatňovat principy a postupy petrografie při výrobě a kontrole kvality vybraných anorganických technických hmot. - znát petrografické techniky, které jsou uplatňovány při popisování stavu přírodních i kulturních památek, zjišťování příčin jejich degradace a kontrole restauračních technik. - znát principy výroby hlavních typů technických hmot, jejich chemickýé a minerální složení- znát procesy interakce hornin a technolitů s pedosférou, hydrosférou a atmosférou - zejména procesy probíhající základových konstrukcích staveb v interakci s horninovým prostředím nebo procesy interakce technických hmot a hornin s atmosférou a živými organismy (zvětrávání).

Literatura

Matoušek, M. - Drochytka, R. Atmosférická koroze betonů. Ikas, Brno, 1998. Wasserbauer, R. Biodeteriorace stavebních a technických materiálů a konstrukcí. 30 s. ČVUT Praha, 2004. St John, D. - Poole, A. - Sims, I. Concrete Petrography: A Handbook of Investigative Techniques. 462 s. Arnold Publisher, 1998. ISBN 0-340-69266-9.Drochytka, R. Lehké stavební látky. 124 s. VUT Brno, 1993. Scrivener, K. - Young, J., F. (eds.). Mechanisms of Chemical Degradation of Cement-based Systems. 455 s. Chapman and Hall, 1997. ISBN 0-419-21570-0.Gregerová, M. Petrografie technických hmot. 139 s. MU Brno, 1996. Szymanski, A. Technical Mineralogy and Petrography: An Introduction to Materials Technology. 980 s. (2 svazky). Elsevier, 1988. ISBN 978-0444989918.Zeman, O. Technická petrografie pro posluchače stavební fakulty. ČVUT Praha, 1979.

Požadavky

Cvičení: max. jedna neomluvená absence, praktická znalost u mikroskopuKolokvium: znalost přednášené problematiky

Garant

RNDr. Zdeněk Dolníček, Ph.D.RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.RNDr. Zdeněk Dolníček, Ph.D.