Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná geochemie (KGE / APGCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / APGCH - Aplikovaná geochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je aplikace všeobecných principů geochemie v oblasti věd o životním prostředí, při výzkumu a vyhledávání ložisek nerostných surovin a jejich úpravě. Posluchač získá přehled základních principů geochemie, potřebných pro řešení konkrétních problémů životního prostředí, jeho kontaminace, a možných prostředků nápravy - remediace kontaminovaných částí životního prostředí. Součástí náplně předmětu je i seznámení s problematikou geochemie atmosféry, vodního prostředí, organických polutantů a aplikace environmentální mikrobiologie. V oblasti vyhledávání ložisek bude posluchač seznámen s principy geochemických vyhledávacích metod (šlichová prospekce, analýza stream sedimentů, prospekce litogeochemická, atmogeochemická, hydrogeochemická, biogeochemická), metodikou vzorkování a zpracování geochemických dat (vyhledávání anomálních koncentrací, sestavování geochemických map aj.).

Získané způsobilosti

- posluchač získá přehled základních principů geochemie, potřebných pro řešení konkrétních problémů životního prostředí, jeho kontaminace, a možných prostředků nápravy - remediace kontaminovaných částí životního prostředí.- seznámí se s problematikou geochemie atmosféry, vodného prostředí, organických polutantů a aplikace environmentální mikrobiologie. - dokáže vybrat patřičné geochemické vyhledávací metody pro vyhledávání ložisek nerostných surovin i zdrojů kontaminace životního prostředí

Literatura

Thornton, I. Applied Environmental Geochemistry. Academic Press, 1984. ISBN 0126906408.Appelo C., A., J. - Postma, D. Geochemistry, Groundwater and Polution. 1. vyd. 519 s. A. A. Balkema, Rotterdam/Brookfield, 1994. ISBN 9054101067.Barret ,W., L. et al. Introduction to Mineral Exploration. 396 s. Blackwell Science, 1995. ISBN 0632024275.Levinson, A., A. - Bradshaw, M. Practical Problems in Exploration Geochemistry. 269 s. Applied Pub Ltd, 1987. ISBN 0915834057.Drever, J., I. The Geochemistry of Natural Waters. 450 s. Prentice Hall, 1997. ISBN 0-13-272790-0.Holland, H., D. - Turkenian, K., K. (execut. eds.). Treatise on Geochemistry, Vol. 1-10. Elsevier, 2005.

Garant

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.