Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmental mineralogy (KGE / EMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / EMI - Environmental mineralogy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět poskytuje posluchačům znalosti o postavení minerálů v životním prostředí, jejich vzniku a proměnách v supergenezi a technogenezi, ovlivnění činností člověka a mikroorganismů. Důraz je kladen jak na kladné aspekty používání minerálů v průmyslu, zemědělství i domácnosti, využití jejich sorpčních a iontovýměnných vlastností k ochraně ŽP, tak na negativní vliv těžby a zpracování minerálů. Zdůrazněna je role mineralogie při úpravě a likvidaci odpadů (se zvláštním zřetelem na odpad radioaktivní) a ochraně kulturního dědictví.Probíraná témata:Úvod: Náplň předmětu environmentální mineralogie. Analytické, experimentální, a výpočetní metody v environmentální mineralogiiMinerály ve službách člověkaMinerální suroviny a fosilní paliva Stavební materiály, průmyslové minerályMikrobiální ovlivnění mineralogie životního prostředíSrážení minerálů organismy (Fe, Mn, a jiné oxidy, silikáty, sulfidy, karbonáty, fosfáty, uran, zlato, selen aj.)Rozpouštění minerálů organismy (silikáty, sulfidy, acid mine drainage)Minerály a vývoj půdMinerální složení aerosolových částic v troposféře. Mineralogie a specifické environmentální problémyMineralogie důlních odpadů a strategie remediace. Znečištění ŽP související s těžební činnostíVyužití minerálů při konstrukci řízených skládek a uložišť Vlastnosti minerálních povrchů. Minerální bariéry, minerály jako sběrače toxických prvkůMinerály v udržování životního prostředíMinerální sorbenty, iontoměniče, plniva: jílové minerály, modifikované jíly, zeolity.Těžba a zpracování minerálůÚloha mineralogie v zneškodňování odpadůMinerální matrice pro slabě a silně radioaktivní odpady (sklo, SYNROC, fosfáty, niobotantaláty, silikáty)Mineralogie a kulturní dědictví Zvětrávání stavebního kamene, novotvorba minerálních krust, restaurace. Minerální pigmenty a barvy. Minerály a zdraví Minerální prachy - asbesty, volný SiO2, uhelný prach; nemoci a ochrana před nimi. Geofagie.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni:- vysvětlit významnost role minerálů v životním prostředí, - popsat vznik a transformaci minerálů v procesech supergeneze a technogeneze- charakterizovat dopady minerálů na životní aktivity člověka a mikroorganismů. - identifikovat pozitivní aspekty využívání minerálů v průmyslu, zemědělství a v domácnostech- popsat využívání jejich sorpčních a iontovýměnných vlastností při ochraně životního prostředí- diskutovat negativní dopady těžby a zpracování minerálů - vysvětlit roli mineralogie při zpracování a likvidaci odpadů (se zvláštním důrazem na radioaktivní odpady) a při ochraně kulturního dědictví.

Literatura

Marfunin, A., S. Advanced Mineralogy: Volume 3: Mineral Matter in Space, Mantle, Ocean Floor, Biosphere, Environmental Management, and Jewelry. 444 s. Springer, 1998. ISBN 3540582452.Vaughan, D., J. - Wogelius, R., A. (eds.). Environmental Mineralogy. EMU Notes in Mineralogy, Vol. 2. 434 s. Eotvos University Press, Budapešť, 2000. Vaughan, D.J. - Wogelius, R.A- (eds.). Environmental Mineralogy II. London, 2012. ISBN 978-0-903056-32-8.Paquet, H. - Clauer, N. (eds.). Soils and Sediments. In: Mineralogy and Geochemistry. Springer Verlag, Berlin, 1997. ISBN 3-540-61599-7.Holland, H., D. - Turkenian, K., K. (execut. eds.). Treatise on Geochemistry, Vol. 1-10. Elsevier, 2005.

Garant

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.