Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geomikrobiologie (KGE / GEMB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / GEMB - Geomikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student se seznámí s teoretickými základy interakce mikroorganizmů a geologických materiálů - hornin, půd i člověkem vytvořených anorganických materiálů. Předmět zahrnuje stručný přehled mikroorganismů podílejících se na těchto interakcích a jejich diverzitu, popisuje jejich metabolické procesy a působení na povrch minerálů. Zvláštní pozornost je věnována specifickým procesům jako je mikrobiální oxidace manganu, sulfidů, depozice kalcitu a SiO2 řasami, mikrobiálnímu zvětrávání sulfidů, hornin a stavebních materiálů a mikrobiální činnosti v extrémních podmínkách. V této souvislosti budou probrány také biogeochemické cykly vybraných prvků.

Získané způsobilosti

Studenti by měli získat všeobecný přehled o interakcích mikroorganismů a geosféry, popsat základní procesy probíhající v těchto mikroorganismech, projevy působení mikroorganismů na minerály, horniny, půdy a antropogenní anorganické materiály.

Literatura

Wasserbauer, R. Biologické znehodnocení staveb. ABF 2000, Praha, 2000. Ehrlich, L., Newman, D. Geomicrobiology. CRC Press, Francis and Tailor, New York (5. vydání), 2008. Loy, A., Mandl, M., Barton, L.(editors). Geomicrobiology: Molecular and Environmental Perspektive. Springer, Berlin, 2010. Konhauser, K. Introduction to Geomicrobiology. Blackwell Publishing, London, 2007.

Požadavky

Znalost základních procesů interakce mikroorganismů s přírodními i antropogenními anorganickými substráty.

Garant

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.