Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologie 1 (KGE / GEOL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / GEOL1 - Geologie 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy mineralogie a petrografie. Geologie a její postavení v systému přírodních věd. Základy morfologické krystalografie. Prvky souměrnosti, operace souměrnosti. Krystalové soustavy, charakteristika jejich holoedrických oddělení, tvary. Strukturní a chemická krystalografie. Fyzikální vlastnosti minerálů - barva, lesk, štěpnost, hustota, tvar agregátů. Systematická mineralogie. Prvky, sulfidy, halogenidy, oxidy a hydroxidy, karbonáty, boráty, sulfáty, fosfáty, organolity. Systém silikátů. Důležití zástupci jednotlivých tříd a jejich charakteristika. Základy petrografie. Hlavní, vedlejší a akcesorické minerály. Horninotvorné minerály, horninotvorné fosílie. Genetická klasifikace hornin. Petrografie vyvřelých hornin, jejich geneze a nejdůležitější zástupci. Petrografie sedimentárních hornin, jejich geneze a nejdůležitější zástupci. Petrografie metamorfovaných hornin, jejich geneze a nejdůležitější zástupci. Rozšíření základních horninových typů v České republice a jejich hospodářský význam.

Získané způsobilosti

Studenti by měli - umět definovat postavení geologie v systému přírodních věd- znát základy mineralogie a petrografie, včetně základů krystalografie - znát fyzikální vlastnosti minerálů- znát principy klasifikace minerálů a hlavní zástupce všech skupin minerálů- umět popsat hlavní horninotvorné a a kcesorické minerály a horninotvorné fosílie - znát genetickou klasifikaci hornin a petrografii, genezi, a hlavní představitele vyvřelých, metamorfovaných a sedimentárních hornin- znát rozložení hlavních horninových typů v České republice a jejich ekonomický význam.

Literatura

Janoška, M. Geologie pro učitele. UP Olomouc, 1999. Zimák, J. Mineralogie a petrografie. Vyd. UP Olomouc, 1998. Hovorka, D. - Suk, M. Geochémia a genéza eruptívnych a metamorfovaných hornín. Univerzita Komenského Bratislava, 1985. Wilson, M. Igneous petrogenesis. Harper Collins Academic, London., 1989. Krist, E. - Krivý, M. Petrológia. ALFA, Bratislava., 1985. Slavík, F. - Novák, J. - Kokta, J. Mineralogie. Praha, 1974. Hejtman, B. Petrografie. SNTL Praha, 1981. Kukal, Z. Základy sedimentologie. Academia Praha, 1986.

Požadavky

U zápočtu jsou prověřeny teoretické znalosti základních determinačních vlastností základních minerálů a hornin. Součástí je i praktické poznávání makrovzorků minerálů a hornin. Na zápočet jsou max. tři pokusy.

Garant

doc. RNDr. Jiří Zimák, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Zimák, CSc.Mgr. Martin Faměra, Ph.D.Mgr. Pavla Hršelová, Ph.D.Mgr. Jan Sedláček, Ph.D.Mgr. Daniel Šimíček, Ph.D.