Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologie 2 (KGE / GEOL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / GEOL2 - Geologie 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geologie, definice, předmět studia. Struktury primární a sekundární. Země a její postavení ve vesmíru. Základní fyzikální a chemické vlastnosti, geofyzikální model Země - kůra, plášť a jádro. Litosféra a astenosféra. Principy deskové tektoniky, struktury divergentní, konvergentní a transformní. Základní geologické pochody - magmatizmus a vulkanizmus, sedimentace, metamorfóza a zemětřesení, jejich základní charakteristika a vztahy ke geotektonickému prostředí litosférických desek. Wilsonův cyklus - riftogeneze, subdukce, kolize. Orogeny a pásemná pohoří. Kratony (štíty) a tabule (platformy). Exogenní geologické procesy - zvětrávání, půdotvorný proces, vlastnosti sedimentů, svahové pohyby, činnost srážkové a podzemní vody, činnost vodních toků, činnost mrazu, ledu, krasové jevy, geologická činnost větru, moří a jezer. Geologie a čas, historická časová škála a přehled geologických eratem a útvarů.

Získané způsobilosti

Studenti by měli umět:- popsat primární a sekundární geologické struktury- definovat postavení Země ve vesmíru a popsat její hlavní fyzikální vlastnosti a chemické složení- popsat geofyzikální model Země- vysvětlit principy deskové tektoniky- definovat hlavní geologické procesy - magmatismus, metamorfismus, vznik sedimentů - a popsat jejich hlavní znaky a vztah ke geotektonickému prostředí litosférických desek- popsat exogenní geologické procesy - zvětrávání, pedogenezi- definovat geologickou časovou škálu a jednotlivé geologické erathémy a období

Literatura

Janoška, M. Geologie pro učitele. Olomouc, 1999. Demek, J. Obecná geomorfologie. Praha, 1987. Zapletal, J. Základy geologie. Olomouc, 2000. Bouška, V. - Jakeš, P. - Pačes, T. - Pokorný, J. Geochemie. Academia Praha, 1980. Chlupáč, I. a kol. Geologická minulost České republiky. Praha, 2002. ISBN 80-200-0914-0.Mussett, A., E. - Khan, M., A. Looking into Earth. An Introduction to Geological Geophysics. Cambridge Univ. Press, 2002. Demek, J. Obecná geomorfologie. Praha: Academia, 1987. Demek, J. - Quitt, E. - Raušer, J. Úvod do obecné fyzické geografie. Praha, 1975. Brázdil, R. - Gruntorád, J. - Konečný, M. - Marek, F. - Mareš, S. - Mucha, L. - Okáč, Z. - Skopec, J. Úvod do studia planety Země. Praha , 1988. Kumpera, O. - Foldyna, J. - Zorkovský, V. Všeobecná geologie. Praha, 1988. Kachlík, V. - Chlupáč, I. Základy geologie. Historická geologie. UK Praha, 1996.

Požadavky

Požadavky na zápočet: 100 % účast na cvičeních, zápočtový test splněný na 70 %. U zápočtu se prověřuje znalost práce s geologickou mapou a geologickým kompasem, znalosti metodiky geologického mapování a základního rozdělení geologických map, konstrukce geologických řezů z map, konstrukce geologických map z řezů, znalost geologických struktur a dokumentace geologických odkryvů. Zápočet probíhá písemnou formou nejpozději do konce června daného akademického roku. Obsahem zkoušky je problematika přednášená v kurzech KGE/GEOL2 (viz Obsah předmětu). Zkouška probíhá písemnou formou. Maximální počet termínů, které může student absolvovat je u zápočtu 3 a u zkoušky také 3.

Garant

Mgr. Martin Faměra, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Faměra, Ph.D.Mgr. Pavla Hršelová, Ph.D.Mgr. Pavla Hršelová, Ph.D.Mgr. Jan Sedláček, Ph.D.Mgr. Daniel Šimíček, Ph.D.