Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geofaktory životního prostředí (KGE / GEZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / GEZP - Geofaktory životního prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Horninové prostředí, jeho vývoj a význam. Pojem geofaktor. Stručný přehled regionální geologie ČR s důrazem na rizikové geofaktory jednotlivých regionů a jednotek. Geologické mapy a odvozené mapy.2. Geologické faktory životního prostředí. Geofaktory přírodní a antropogenní. Geofaktory příznivé, nepříznivé, rizikové.3. Rizikové geofaktory I. Vliv povrchové a podzemní těžby a stavebních prací. Přemísťování velkých objemů hornin. Způsoby podzemní těžby. Situace v OKR a v podkrušnohorských pánvích. Přírodní poklesy.4. Rizikové geofaktory II. Zrychlená eroze. Zvětrávání. Vodní a větrná eroze. Protierozní opatření.5. Rizikové geofaktory III. Zrychlená sedimentace. Transport a sedimentace. Vodní a eolická sedimentace. Sedimentace odpadů.6. Rizikové geofaktory IV. Svahové gravitační pohyby, jejich příčiny, průběh, dokumentace a registrace. Ochrana proti gravitačním pohybům.7. Rizikové geofaktory V. Narušení režimu podzemních vod při přírodních procesech a při lidské činnosti.8. Rizikové geofaktory VI. Rychlé seismotektonické pohyby. Geneze a průběh zemětřesení. Přímé a nepřímé škody. Příklady.9. Rizikové geofaktory VII. Vliv vulkanismu. Příklady ve světě a u nás.10. Rizikové geofaktory VIII. Toxické anorganické látky v půdách , horninách a podzemních vodách. Možnosti a cesty kontaminace. Koncentrace těžkých kovů v zemské kůře.11. Rizikové geofaktory IX. Toxické organické látky v horninovém prostředí. Ropné látky, těžba, zpracování, transport. Vliv dopravy a průmyslu.12. Rizikové geofaktory X. Radioaktivita horninového prostředí. Radioaktivní prvky, jejich chování a koncentrace, regionální výskyt. Těžba a zpracování uranu v ČR.13. Rizikové geofaktory XI. Radon v horninovém prostředí. Geneze radonu, jeho chování, výskyt v Českém masivu. Protiradonová ochrana.14. Souhrn metod a postupů sanace, revitalizace, renaturalizace a rekultivace horninového prostředí.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni:- definovat geologické faktory životního prostředí, přírodní a antropogenní geofaktory, geofaktory příznivé, nepříznivé, rizikové- popsat možné dopady různých rizikových geofaktorů (povrchová a podzemní těžba, stavební práce, přemísťování velkých objemů hornin, zvětrávání, zrychlená eroze vodní a větrná, vulkanismus, kontaminace půdy, rychlé seismotektonické pohyby)- popsat metody a postupy dekontaminace, revitalizace, renaturalizace a rekultivace horninového prostředí.

Literatura

Hrkal, Z. - Čurda, J. Geologické aspekty deponování rizikových odpadů . MU Brno. ČGÚ Praha, 1990. Suk, M. Geologické faktory v ochraně životního prostředí. Brno, Moravské zemské muzeum, 1999. Kukal, Z. - Reichmann, F. Horninové prostředí České republiky. ČGÚ Praha, 2000.

Požadavky

Základní znalosti geologických předmětů, a schopnosti aplikovat poznatky na živou a neživou přírodu. Písemný test.

Garant

prof. Ing. Ondřej Šráček, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.prof. Ing. Ondřej Šráček, Ph.D.