Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Horninotvorné minerály (KGE / HOMIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / HOMIN - Horninotvorné minerály, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Polarizační mikroskop. Příprava preparátů pro mikroskopické pozorování. Základy krystalové optiky. Vlastnosti minerálů při studiu v procházejícím polarizovaném světle. Optické vlastnosti hlavních skupin horninotvorných minerálů: olivín, pyroxeny, amfiboly, slídy, chlority, živce, křemen, karbonáty. Praktická determinace minerálů ve výbrusech.

Získané způsobilosti

Studenti by měli:- umět připravit preparáty k microskopickému pozorování- znát klasifikace hlavních skupin horninotvorných minerálů: olivín, pyroxeny, amfiboly, slídy, chlority, živce, křemen, karbonáty. - umět aplikovat znalosti optických vlastností horninotvorných minerálů minerálů při jejich určování v procházejícím světle

Literatura

Hejtman, B. - Konta, J. Horninotvorné minerály. NČSAV Praha, 1959. Gregerová, M. - Fojt, B. - Vávra, V. Mikroskopie horninotvorných a technických minerálů. MZM a PřF MU Brno, 2002. Dudek, A. - Fediuk, F. - Palivcová, M. Petrografické tabulky k určování horninotvorných nerostů a hornin. NČSAV Praha, 1957. Nesse, W., D. Introduction to mineralogy. Oxford University Press. New York - Oxford, 2000. Nesse, W., D. Introduction to optical mineralogy. Oxford University Press. New York - Oxford, 1991.

Požadavky

zápočet: 1) max. jedna neomluvená neúčast na cvičeních (další max. 1 neúčast z druhé poloviny semestru lze individuálně nahradit po dohodě s vyučujícím). Omluvenkou neúčasti na cvičeních je potvrzení od lékaře o pracovní neschopnosti2) schválené všechny protokoly ze cvičení (8 ks), nejpozději do konce květnazkouška:1) písemný test prověřující teoretickou znalost základů krystalové optiky a optických vlastností horninotvorných minerálů (pro absolvování testu je třeba min. 65 % správných odpovědí)2) po úspěšném absolvování testu následuje prověření praktické znalosti poznávání horninotvorných minerálů v polarizačním mikroskopu. Nutno poznat a uspokojivě charakterizovat všechny v daném preparátu podstatně zastoupené minerály, diskuse je možná u akcesoricky se vyskytujících minerálů

Garant

RNDr. Zdeněk Dolníček, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zdeněk Dolníček, Ph.D.RNDr. Mgr. Kamil Kropáč, PhD.RNDr. Zdeněk Dolníček, Ph.D.RNDr. Mgr. Kamil Kropáč, PhD.