Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrogeologie (KGE / HYGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / HYGE - Hydrogeologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hlavní zákonitosti hydrauliky a podzemní hydrauliky. Chování tekutin. Viskozita a povrchové napětí. Laminární a turbulentní proudění. Porozita. Propustnost. Darcyho zákon.2. Základy hydrologie. Specifický základní odtok. Infiltrace ze srážek, povrchových nádrží a toků.3. Hlavní zákonitosti hydrogeologie. Volná a napjatá hladina podzemní vody. Systémy hydrogeologických zón s příklady.4. Jímání podzemních vod, jímací objekty, režimy čerpání. Spotřeba podzemních vod.5. Složení podzemních vod, chemické klasifikace, charakteristika jednotlivých škodlivin.6. Vztahy mezi kvalitou srážek, povrchové a podzemní vody. Samočištění podzemních vod.7. Biologické a chemické znečištění vod. Působení jednotlivých faktorů. Pásma hygienické ochrany podzemních vod, jejich charakteristika, stanovení a provozování.8. Možnosti znečištění podzemních vod z průmyslu, zemědělství, dopravy, stavebnictví, skládkování a těžby surovin. Metody prevence znečištění. Postupy sanačních prací. Příklady ze střední Moravy a celé ČR.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni:- vysvětlit hlavní zákonitosti hydrauliky a podzemní hydrauliky - popsat zákony, jimiž se řídí chování tekutin- vysvětlit obsah pojmů jako viskozita a povrchové napětí, laminární a turbulentní prouděn, porozita a propustnost, volná a napjatá hladina podzemní vody.- vysvětlit hlavní zákonitosti hydrogeologie.. - definovat systémy hydrogeologických zón a doložit je příklady.- popsat způsoby a režimy jímání podzemních vod, - zařadit podzemní vody na základě jejich chemického složení- popsat vztahy mezi kvalitou srážek, povrchové a podzemní vody- charakterizovat biologické a chemické znečištění vod a dopad jednotlivých faktorů - popsat koncept pásem hygienické ochrany podzemních vod, jejich charakteristiky, stanovení a provozování- identifikovat možné zdroje znečištění podzemních vod průmyslem, zemědělskou činností, dopravou, stavební činností, skládkováním odpadů a těžbou nerostných surovin - charakterizovat metody prevence znečištění a postupy sanačních prací na příkladech ze střední Moravy a celé ČR.

Literatura

Grmela, A. - Homola, V. Hydrogeologie. Vyd. VŠB Ostrava, 1991. Hynie, O. Hydrogeologie ČSSR I a II. Vyd. ČSAV Praha, 1961. Hiscock, K. Hydrogeology: Principles and Practice. Wiley, 389pp., 2004. ISBN 978-0632057634.Pelikán, V. Ochrana podzemních vod. SNTL Praha, 1983.

Požadavky

Kolokvium: znalost probírané problematiky podzemních vod a jejich režimů.

Garant

prof. Ing. Ondřej Šráček, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Ondřej Šráček, Ph.D.