Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrská geologie (KGE / INGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / INGE - Inženýrská geologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geologické přípravné práce - etapy geol. průzkumu, metody geol. průzkumu.2. Průzkumné práce - sondování (kopané sondy, rýhy, vrtané sondy), vyhodnocení sondážních prací, dokumentace, geofyzikální metody průzkumu3. Všeobecné úkoly inženýrské geologie - rozpojitelnost a těžitelnost hornin, třídění hornin a zemin podle těžitelnosti a nakypření4. Průzkum základové půdy - úkoly průzkumu, projekt průzkumných prací, klasifikace zemin pro zakládání staveb, podzemní voda na staveništi5. Svahové pohyby a sesouvání půdy - vymezení pojmů, rozdělení svahových pohybů a jejich vývoj, metodika studia, analýza svahových pohybů, sanační práce a opatření zabraňující vzniku svahových pohybů6. Geologické podklady pro vyhledávání ložisek stavebních hmot a zakládání lomů - předběžné šetření, základní průzkum, zásady zakládání lomů, lomy a ochrana přírody7. Úkoly geologie v jednotlivých odvětvích inženýrského stavitelství - pozemní a průmyslové stavby, dopravní stavby, tunelové stavby8. Geologický průzkum pro vodohospodářské stavby - předběžný geol. průzkum, podrobný geol. průzkum, výzkum zátopové oblasti a její nepropustnost.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni:- definovat geologické přípravné práce - etapy geol. průzkumu- popsat metody of geologického průzkumu - sondování (kopané sondy, rýhy, vrtané sondy), vyhodnocení sondážních prací, dokumentace, geofyzikální metody průzkumu)- charakterizovat třídění hornin a zemin podle těžitelnosti, rozpojitelnosti a nakypření- popsat postup průzkumu základové půdy - úkoly průzkumu, projekt průzkumných prací, klasifikace zemin pro zakládání staveb, podzemní voda na staveništi- popsat příčiny svahových pohybů a sesouvání půdy, vymezit s nimi související pojmy, rozdělení svahových pohybů a jejich vývoj, metodika studia, analýza svahových pohybů, navrhnout sanační práce a opatření zabraňující vzniku svahových pohybů- popsat proces tvorby geologických podkladů pro vyhledávání ložisek stavebních hmot a zakládání lomů - předběžné šetření, základní průzkum, zásady zakládání lomů, lomy a ochrana přírody- definovat úkoly geologie v jednotlivých odvětvích inženýrského stavitelství - pozemní a průmyslové stavby, dopravní stavby, tunelové stavby, geologický průzkum pro vodohospodářské stavby

Literatura

Kukal, Z. - Reichmann, F. Horninové prostředí České republiky. Praha, 2000.

Požadavky

Kolokvium: znalost základních principů metod inženýrské geologie a jejich aplikací v praxi.

Garant

Ing. Lada Hýlová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lada Hýlová, Ph.D.