Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz geologického mapování (KGE / KGM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / KGM - Kurz geologického mapování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na metodiku terénního geologického mapování a mapování geofaktorů životního prostředí (území střetů zájmů, chráněné lokality, hydogeologické jevy) do topografické mapy v měřítku 1:10 000, cílem kursu je zvládnutí metodiky mapování z úlomků a odkryvů, dokumentace odkryvů, terénního měření orientovaných geologických dat, poznávání petrografických typů hornin z makroskopických vzorků, tvorby legendy mapy a interpretace podpovrchové stavby, mapování hydrogeologických jevů a sestavení geologické mapy a kompletní grafické a písemné dokumentace v měřítku 1:10 000.

Získané způsobilosti

Stdenti by měli umět:- mapovat podle úlomků a výchozů, dokumentovat výchozy, provádět měření orientovaných geologických dat, mapovat hydrogeologické fenomény, určit petrografické typy hornin- zakreslit získaná pozorování a měření do mapových podkladů v měřítku 1:10000- vytvořit legendu k mapě, interpretovat podpovrchovou stavbu, a vytvořit čistopis mapy 1:10000 včetně grafické a písemné dokumentace.

Literatura

Barnes, J., W. - Lisle, J., R. Basic Geological Mapping (Geological Field Guide). Wiley, 196pp., 2004. ISBN 978-0470849866.Pouba, Z. Geologické mapování. NČSAV Praha, 1959. Hájek, J. Metody geologického výzkumu. UJEP Brno, 1984.

Požadavky

K získání zápočtu je nutné splnit následující požadavky: 12 dní aktivní účasti na terénním cvičení, odevzdání pracovní mapy s vyznačenými túrami, terénního deníku, skresleného čistopisu mapy, geologického řezu, legendy, písemných vysvětlivek, vizualizovaných drobně-tektonických měření a jejich interpretace, mikroskopického popisu hornin. Všechny požadované výstupy budou zpracovány podle zásad probíraných v rámci učiva předmětu KGE/MGV, resp. KGE/MGEV. Osnova písemných vysvětlivek bude studentům během celého kurzu k dispozici. Zápočet probíhá v předposlední den konání mapovacího kurzu. Studentům, kteří budou u zápočtu neúspěšní, bude umožněno jej absolvovat v náhradním termínu, a to v poslední den mapovacího kurzu.

Garant

Mgr. Martin Faměra, Ph.D.