Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Medical geology (KGE / LEGO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / LEGO - Medical geology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Environmentální biologie: přírodní pozadí, antropogenní zdroje znečištění ŽP, příjem prvků z chemického a biologického hlediska. Biologické funkce prvků, koloběhy nutričně významných a stopových prvků. Geologické dopady na výživu. Prvkové deficience, toxicita prvků. Cesty příjmu prvků, způsoby expozice. Sopečné emise a zdraví; vliv těžby nerostných surovin na zdraví; problém asbestu. Vliv jednotlivých prvků na lidské zdraví: radon, arzen, fluor, jód, olovo, berylium, selen, vliv tvrdosti vody na zdraví. Biologická dostupnost stopových a hlavních prvků půd; distribuce mezi části rostlin. Geofagie. Přírodní a antropogenní anorganické prachy ve vzdušném aerosolu a lidské zdraví. Půdní patogeny. Zvířata a medicinská geologie. Environmentální toxikologie a patologie. Environmentální medicína. Speciace prvků - metody jejího zjišťování a vliv na veřejné zdraví na příkladu rtuti a olova. geografické informační systémy - nástroj epidemiologických studií. Minerály v lidském těle - konkrementy, složení zubů a kostí, jeho ovlivnění kvalitou ovzduší a pitné vody. Biominerály pro zdraví - štěpy, protézy, zubní náhrady, nanoléčiva.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni: - korelovat lidské zdraví a geologické složky přírodního i člověkem ovlivněného životního prostředí - definovat přírodní pozadí a rozeznat antropogenní zdroje kontaminace ŽP- popsat biologické funkce prvků a cykly nutričně významných a stopových prvků - identifikovat příčiny deficiente a toxicity prvků- popsat cesty přijímání prvků organismy- popsat dopady vulkanických emisí a těžební činnosti na lidské zdraví- charakterizovat funkci vybraných prvků v lidském organismu- definovat biologickou dostupnost stopových i hlavních prvků půd, jejich speciaci v půdách a rozložení v rostlinných orgánech- popsat minerály vyskytující se v lidském těle, roli biominerálů pro lidské zdraví

Literatura

Yassi, A. et al. Basic Environmental Health. 456 s. Oxford University Press, 2001. ISBN 019513558X.Vaughan, D., J. - Wogelius, R., A. (eds.). Environmental Mineralogy. EMU Notes in Mineralogy, Vol. 2. 434 s. Eotvos University Press, Budapešť, 2000. Selinus O. (ed.). Essentials of Medical Geology: Impacts of the Natural Environment on Public Health. 832 s. Academic Press, 2005. ISBN 0126363412.Skinner, C., S. - Berger, R., A. Geology and Health: Closing the Gap. 192 s. Oxford University Press, 2003. ISBN 0195162048.

Garant

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.