Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mechaniky zemin a hornin (KGE / MEZH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / MEZH - Úvod do mechaniky zemin a hornin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Původ a složení zeminy, základní vlastnosti, klasifikace. Odlišnost zeminy od jiných stavebních materiálů - partikulární povaha, vícefázový systém. Vznik zemin. Jílové minerály. Popisné a indexové vlastnosti zemin. Filtrační, deformační a pevnostní parametry. Napětí, napjatost, princip efektivních napětí. Řešení aplikačních úloh mechaniky zemin - stabilita svahu, mechanika plošných základů, zemní tlaky, filtrační stabilita zemních konstrukcí. Propustnost, stlačitelnost a pevnost zemin. Základní laboratorní a polní zkoušky zemin. Technologie zakládání, stavební jámy. Únosnost a deformace plošných a hlubinných základů. Principy zlepšování základové půdy. Základní principy monitoringu v geotechnice. Zpracování zeminy jako stavebního materiálu.

Získané způsobilosti

Schopnost řešit základní úlohy z mechaniky zemin, stanovit základní technologické vlastnosti půd.

Literatura

Vaníček, I. Mechanika zemin. Skripta FSV ČVUT, 2000. Vaníček, I., Kudrnáčová, I. Mechanika zemin - cvičení. Skriptum ČVUT v Praze, 1994. Šimek, J., Holoušová, T. Mechanika zemin a zakládání staveb. Skriptum ČVUT v Praze, 1996. Štěpánek, Z. Zakládání staveb - výpočty. Skriptum ČVUT v Praze, 1983. Lamboj, L., Štěpánek, Z. Zakládání staveb 10 - Výpočty 2. Skriptum ČVUT v Praze, 1997.

Požadavky

Kolokvium: znalost základních principů mechaniky zemin a hornin a jejich aplikace v praxi.

Garant

RNDr. Ivan Poul, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ivan Poul, Ph.D.