Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody geologického výzkumu (KGE / MGV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / MGV - Metody geologického výzkumu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geologická mapa, rozdělení a charakteristika geologických map2. Historie geologického mapování na území ČR, organizace geol. mapování v ČR3. Základy geologického mapování, etapa projekční a přípravná, studijní a materiální příprava.4. Základy geologického mapování, terénní etapa, orientace v terénu, orientační a detailní mapovací túry, dokumentační body5. Základy geologického mapování, dokumentace strukturních prvků, mapování kontaktů, zlomů a kvartéru6. Laboratorní etapa, vztah empirických a teoretických metod, geologické modelování7. Dokumentace magmatických a metamorfovaných horninových souborů, terénní a laboratorní etapa, statistické metody8. Dokumentace sedimentárních horninových souborů, terénní a laboratorní etapa, statistické metody9. Základy drobné tektoniky a strukturní geologie, statistické metody10. Půldenní terénní výjezd, praktické procvičování dokumentace magmatických, metamorfovaných a sedimentárních souborů a drobných tektonických prvků

Získané způsobilosti

Studenti by měli:- znát vlastnosti geologických map, jejich rozdělení a charakteristiky- znát historii geologického mapování na území ČR, organizaci geol. mapování v ČR- ovládat základy geologického mapování, jeho etapy, způsoby dokumentace strukturních prvků, mapování kontaktů, zlomů a kvartéru- znát postupy v laboratorní etapě, vztah empirických a teoretických metod, geologické modelování- umět dokumentovat magmatické, metamorfované a sedimentární horninové soubory- znát základy drobné tektoniky a strukturní geologie

Literatura

Voženílek, V. Aplikovaná kartografie I. - tematické mapy. Olomouc, 1999. Řehoř, F. Cvičení z obecné geologie. Skripta Pedagog. fakulty Ostravské univerzity, 1995. Pouba, Z. Geologické mapování. Praha, 1959. Hájek, J. Metody geologického výzkumu. Skripta UJEP Brno, 1984. Melichar, R. Metody strukturní geologie, orientační analýza. Skripta MU Brno, 1991. Foldyna, J. - Grmela, A. Cvičení z geologie. Ostrava, 1988. Foldyna, J. - Grmela, A. Cvičení ze všeobecné, užité a strukturní geologie. Ostrava, 1978. Kumpera, O. - Müller, K. - Foldyna, J. Interpretace geologických struktur. Ostrava, 1986. Bezvodová, B. - Demek, J. - Zeman, A. Metody kvarterně geologického a geomorfologického výzkumu. Praha, 1985. Marschalko, M. - Grmela, A. Praktika z geologie - výukové multimediální texty. Ostrava, 2006. Foldyna, J. - Grmela, A. Úlohy ke cvičení z geologie. Ostrava, 1988. Homola, V. Všeobecná geologie, část I. úvod. strukturní geologie. Ostrava, 1971. 4. Foldyna, J. - Homola, V. - Kořínek, R. Všeobecná geologie, II. část. Ostrava, 1988.

Požadavky

Zápočet: 80% účast na cvičeních (max. 2 neúčasti), schválené všechny protokoly z jednotlivých cvičení a písemný test splněný na 70 %.Jednotlivá cvičení:1. Interpolace/hypsometrie2. Topografický profil a spádová křivka vodního toku4. Geologická mapa a legenda geologické mapy5. Geologický řez a Geologické vrty 16. Geologický řez a Geologické vrty 26. Relativní stáří hornin a výpočet pravé mocnosti vrstev7. Geologický kompas a orientace v terénu8. Geologický kompas a analýza strukturních dat 19. Geologický kompas a analýza strukturních dat 2Zápočet probíhá písemnou formou nejpozději do konce června daného akademického roku. Obsahem zkoušky je přednášená problematika (viz Obsah předmětu). Zkouška probíhá písemnou formou.

Garant

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.Mgr. Martin Faměra, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.Mgr. Martin Faměra, Ph.D.Mgr. Martin Faměra, Ph.D.