Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroskopie hornin (KGE / MIKRH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / MIKRH - Mikroskopie hornin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mikroskopie výbrusů v procházejícím polarizovaném světle. Horninotvorné minerály, struktury a mikrotextury hornin. Určování základních typů vyvřelých, metamorfovaných a sedimentárních hornin ve výbrusech. Planimetrická analýza. Význam odrazové mikroskopie pro určování opakních složek hornin.

Získané způsobilosti

Studenti by měli umět:- provádět mikroskopická pozorování výbrusů v procházejícím polarizovaném světle a identifikovat hlavní horninotvorné minerály- určit základní typy vyvřelých, metamorfovaných a sedimentárních hornin ve výbrusech popisovat struktury a mikrotextury hornin - provádět modální analýzu planimetrickou metodou- aplikovat odrazovou mikroskopii při určování opakních složek hornin.

Literatura

Hejtman, B. - Konta, J. Horninotvorné minerály. Nakl. ČSAV Praha, 1959. Barker, A., J. Introduction to metamorphic textures and microstructures. Blackie Academic and Professional. London etc., 1994. Gregerová, M. - Fojt, B. - Vávra, V. Mikroskopie horninotvorných a technických minerálů. MZM, PřF MU. Brno, 2002. Dudek, A. - Fediuk, F. - Palivcová, M. Petrografické tabulky k určování horninotvorných nerostů a hornin. Nakl. ČSAV Praha, 1957. Kašpar, P. Rudní mikroskopie. Academia Praha, 1988. Bouška, V. - Kašpar, P. Speciální optické metody. Academia Praha, 1983.

Požadavky

zápočet: 1) max. jedna neúčast na cvičeních (ostatní nutno nahradit)2) schválené všechny protokoly ze cvičení (10 ks) dle zadání vyučujícího, nejpozději do 15. ledna3) prověření praktické znalosti determinace hornin ve výbrusech. Pro udělení zápočtu je nutno horninu správně nazvat, specifikovat strukturu a texturu a poznat a charakterizovat hlavní a vedlejší horninotvorné komponenty, diskuse je možná u akcesoricky se vyskytujících komponent. Na zápočet jsou povoleny max. 3 pokusy

Garant

RNDr. Zdeněk Dolníček, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zdeněk Dolníček, Ph.D.