Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mineralogie a petrologie 1 (KGE / MP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / MP1 - Mineralogie a petrologie 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozšiřující tematika mineralogie, která je zčásti zařazena do KGE/GEOL1.1. Strukturní a chemická krystalografie. Výpočty krystalochemických vzorců.2. Vznik a vývoj krystalů.3. Fyzikální krystalografie, fyzikální vlastnosti minerálů.4. Genetická mineralogie.5. Systematická mineralogie - prvky, sulfidy, halogenidy, oxidy, karbonáty, sulfáty, boráty, nitráty, fosfáty; charakteristika významných zástupců a jejich význam.6. Systém silikátů - nesosilikáty, sorosilikáty, cyklosilikáty, inosilikáty, fylosilikáty, tektosilikáty; charakteristika významných zástupců a jejich význam.7. Organické minerály.

Získané způsobilosti

Studenti by měli:- znát základy strukturní a chemické krystalografie, vznik a vývoj krystalů- umět provádět výpočty krystalochemických vzorců- znát základní zákony fyzikální krystalografie, fyzikální vlastnosti minerálů.osvojit si teoretickou i praktickou znalost významných zástupců všech skupin minerálů (celkem cca 100 mineálních druhů)

Literatura

Bernard, J., H. - Rost, R. a kol. Encyklopedický přehled minerálů. Academia Praha, 1992. Bouška, V. a kol. Geochemie. Academia Praha, 1980. Slavík, F. - Novák, J. - Kokta, J. Mineralogie. Academia, Praha, 1974. Zimák, J. Mineralogie a petrografie. Olomouc, 1998. Kostov, I. Mineralogija. Mir. Moskva, 1971. Zeman, J. Základy fyzikální geochemie I. Magmatické a metamorfní systémy. PřF MU Brno, 1990. Chojnacki, J. Základy chemické a fyzikální krystalografie. Academia Praha, 1979.

Požadavky

Teoretické znalosti budou prověřeny během semestru 4 průběžnými testy. V případě neúspěchu u 2 a více dílčích testů se na konci semestru píše souborný opravný test z celé probírané problematiky. Po úspěšném absolvování testů následuje praktické poznávání vzorků minerálů a krystalů. Další podmínkou udělení zápočtu je účast na cvičeních (tolerována je jedna neomluvená absence, další pouze ze závažných důvodů po domluvě s vyučujícím ze cvičení).

Garant

Mgr. Pavla Hršelová, Ph.D.doc. RNDr. Jiří Zimák, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Zimák, CSc.Mgr. Pavla Hršelová, Ph.D.RNDr. Mgr. Kamil Kropáč, PhD.