Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikropaleontologie (KGE / MPAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / MPAL - Mikropaleontologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mikropaleontologie jako věda. Příbuzné obory. Základy mikroskopických metod studia jednotlivých skupin mikroorganismů. Systém mikroorganismů. Významné mikropaleobotanické skupiny organismů - Acritarcha, Dinophyta (Dinophyceae), Chromophyta (Coccolithophyceae, Bacillariophycae), Rhodophyta, Chlorophyta palynomorfa. Významné mikropaleozoologické skupiny - Foraminifera, Radiolaria, Porifera, Coelentarata, Ostracoda, Bryozoa, Calpionellida, Conodonta, otolity. Horninové a paleoekologické prostředí mikropaleontologických skupin. Význam pro stratigrafii a vymezení biofacií. Využití trendových analýz pro mikropaleontologické zhodnocení sedimentů a stanovení paleoekologických podmínek.

Získané způsobilosti

Studenti by měli:- být obeznámeni s pozicí mikropaleontologie v komplexu geologických věd - umět využívat mikroskopické metody studia jednotlivých skupin mikroorganismů - znát významné mikropaleobotanické skupiny organismů - - znát významné mikropaleozoologické skupiny organismů - umět charakterizovat horninové a paleoekologické prostředí mikropaleontologických skupin a jejich význam pro stratigrafii a vymezení biofacií - znát použití trendových analýz pro mikropaleontologické zhodnocení sedimentů a stanovení paleoekologických podmínek

Literatura

Pacltová, B. Základy mikropaleobotaniky. SPN Praha. Pokorný, V. Základy zoologické mikropaleontologie. Praha, 1954. Kulich, J. Zoopaleontologické techniky. SPN Praha, 1987. Bignot, G. Elements of Micropalaeontology. Springer Verlag, 236pp., 1985. ISBN 978-0860104902.Hladilová Š. (ed.). Dynamika vztahů marinního a kontinetálního prostředí. Sborník příspěvků. Brno, 1997. ISBN 80-210-1714-7.Pokorný, V. Všeobecná paleontologie. Praha, 1992.

Požadavky

Nutno předem absolvovat systematickou a všeobecnou paleontologii. Praktické poznávání základních skupin mikrofosílií. Docházka a aktivní přístup na cvičeních.

Garant

Mgr. Tomáš Lehotský, Ph.D.