Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nerostné suroviny olomouckého regionu (KGE / NSOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / NSOR - Nerostné suroviny olomouckého regionu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Nerudní suroviny: písky a štěrky, karbonátové horniny, suroviny na výrobu drceného kameniva (droby?), štípatelné břidlice, kámen pro kamenickou výrobu a kamenosochařské práce, cihlářské suroviny, kaolín, evapority, křemen, baryt, grafit, mastek, kaustobiolity.2) Rudní suroviny: uranové rudy, železné rudy typu Lahn-Dill, BIF a rudy ve zvětralinovém plášti, akumulace manganu ve zvětralinovém plášti, akumulace zlata, ložiska sulfidických rud zlatohorského a hornoměstského revíru, novoveské ložisko, antimonové rudy.3) V rámci cvičení se uskuteční dvě jednodenní exkurze na ložiska nerostných surovin.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni:- popsat nerostné suroviny těžené v minulosti i současnosti na území olomouckého regionu - charakterizovat potenciální zdroje nerostných surovin v tomto regionu a perspektivy jejich těžby

Literatura

Kraus, I. - Kužvart, M. Ložiska nerud. SNTL Praha a Alfa Bratislava, 1987. Kužvart, M. Ložiska nerudních surovin. Academia Praha, 1984. Kužvart, M. (ed.). Ložiska nerudních surovin ČR II. Univerzita Karlova a Nakladatelství a vydavatelství JP Praha, 1992. Kužvart, M. (ed.). Ložiska nerudních surovin ČSR. Univerzita Karlova Praha, 1983. Bernard, J., H. - Pouba, Z. a kol. Rudní ložiska a metalogeneze československé části Českého masívu. ÚÚG Praha, 1986. Morávek P. et al. Zlato v Českém masívu. Vydavatelství ČGÚ Praha, 1992.

Požadavky

znalost probírané problematiky

Garant

doc. RNDr. Jiří Zimák, CSc.