Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná geologie (KGE / OGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / OGE - Obecná geologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice geologie, rozdělení, vztah k ostatním přírodním vědám. Geologie ve vyučování.2. Stavba Země, geofyzikální model. Zemská kůra, jádro, plášť. Litosféra a astenosféra.3. Endogenní geologické pochody. Přehled hlavních geologických pochodů ? magmatismus, metamorfismus, sedimentace.4. Magmatismus hlubinný, podpovrchový, povrchový (vulkanizmus). Hlavní formy geologických těles, magmatismus jako proces.5. Sedimentace a sedimenty. Základní charakteristika a primární geologická tělesa.6. Metamorfismus. Podstata procesu, příčiny a průběh. Klasifikace metamorfních procesů.7. Tektonické struktury a deformace geologických těles. Struktury spojité a nespojité. Tektonika násunová, střižných zón. Zemětřesení.8. Desková tektonika, základní principy. Fixismus a mobilismus. Struktury divergentní, konvergentní a transformní.9. Vztah deskové tektoniky k procesům magmatickým, metamorfním a sedimentaci. Vznik tektonických struktur.10. Geotektonika. Vývoj kontinentální a oceánské kůry, kratony, tabule (platformy). Neotektonika.11. Exogenní geologické pochody. Zvětrávání, svahové pohyby, činnost dešťové vody, vodních toků, podzemní voda.12. Krasové jevy, činnost mrazu a ledu, větru, jezer a moří.13. Geologie a čas, stratigrafická tabulka. 14. Vztah geologie a geomorfologie.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni:- definovat geologii, její rozdělení, vztah k ostatním přírodním vědám- vymezit pojmy zemská kůra, jádro, plášť, litosféra a astenosféra, popsat geofyzikální model Země- popsat hlavní endogenní a exogenní geologické pochody - magmatismus, metamorfismus, zvětrávání, vznik sedimentů - vysvětlit základy deskové tektoniky a popsat vztah deskové tektoniky k procesům magmatickým, metamorfním a sedimentogenezi - vysvětlit vývoj kontinentální a oceánské kůry, vznik kratonů a platforem- popsat exogenní geologické pochody - zvětrávání, svahové pohyby, činnost dešťové vody, vodních toků, vznik krasových jevů

Literatura

Zapletal, J. Základy geologie. Olomouc, 1998. Kachlík,V. - Chlupáč, I. Základy geologie. Historická geologie. Praha, 1996.

Požadavky

písemná zkouška prověřující znalost probírané problematiky

Garant

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.

Vyučující

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.