Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná geologie (KGE / OGL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / OGL - Obecná geologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice geologie, rozdělení, vztah k ostatním přírodním vědám.Stavba Země, geofyzikální model. Zemská kůra, jádro, plášť. Litosféra a astenosféra.Endogenní geologické pochody. Přehled hlavních geologických pochodů - magmatismus, metamorfismus, sedimentace.Magmatismus hlubinný, podpovrchový, povrchový (vulkanizmus). Hlavní formy geologických těles, magmatismus jako proces.Sedimentace a sedimenty. Základní charakteristika a primární geologická tělesa.Metamorfismus. Podstata procesu, příčiny a průběh. Klasifikace metamorfních procesů.Tektonické struktury a deformace geologických těles. Struktury spojité a nespojité. Tektonika násunová, střižných zón. Zemětřesení.Desková tektonika, základní principy. Fixismus a mobilismus. Struktury divergentní, konvergentní a transformní.Vztah deskové tektoniky k procesům magmatickým, metamorfním a sedimentaci. Vznik tektonických struktur.Geotektonika. Vývoj kontinentální a oceánské kůry, kratony, tabule (platformy). Neotektonika.Exogenní geologické pochody. Zvětrávání, svahové pohyby, činnost dešťové vody, vodních toků, podzemní voda.Krasové jevy, činnost mrazu a ledu, větru, jezer a moří.Geologie a čas, stratigrafická tabulka.Vztah geologie a geomorfologie.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni:- definovat geologii, její rozdělení, vztah k ostatním přírodním vědám- vymezit pojmy zemská kůra, jádro, plášť, litosféra a astenosféra, popsat geofyzikální model Země- popsat hlavní endogenní a exogenní geologické pochody - magmatismus, metamorfismus, zvětrávání, vznik sedimentů - vysvětlit základy deskové tektoniky a popsat vztah deskové tektoniky k procesům magmatickým, metamorfním a sedimentogenezi - vysvětlit vývoj kontinentální a oceánské kůry, vznik kratonů a platforem- popsat exogenní geologické pochody - zvětrávání, svahové pohyby, činnost dešťové vody, vodních toků, vznik krasových jevů

Literatura

Tarbuck E.J., Lutgens F.K, Tasa D. An Introduction to Physical Geology. Prentice Hall, 2010. Mussett, A., E. - Aftab Khan, M. Looking into the Earth. An introduction to geological geophysics. Cambridge University Press, 2000. Zapletal, J. Základy geologie. Olomouc, 1998. Kachlík,V. - Chlupáč, I. Základy geologie. Historická geologie. Praha, 1996.

Požadavky

písemná zkouška prověřující znalost probírané problematiky

Garant

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.

Vyučující

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.Mgr. Martin Faměra, Ph.D.Mgr. Martin Faměra, Ph.D.