Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sedimenty kvartéru (KGE / SEDQ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / SEDQ - Sedimenty kvartéru, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na pochopení procesů sedimentace kvartérních a recentních usazenin. Hlavní témata zahrnují: chronologii a časovou škálu kvartéru, astronomické a terestrické pozadí klimatických změn kvartéru, faktory řídící kvartérní sedimentaci ve střední Evropě, kontinentální a horské zalednění, klasifikaci kvartérních sedimentů na fluviální, glaciální, eolické, svahové (koluviální), jezerní a jeskynní sedimenty včetně klastické provenience, facií, faciálních modelů a morfologie kvartérních a recentních sedimentů.

Získané způsobilosti

Studenti by měli - umět charakterizovat procesy sedimentace kvartérních a recentních usazenin. - umět rozčlenit chronologii a časovou škálu kvartéru, - dokázat definovat astronomické a terestrické pozadí klimatických změn během kvartéru, faktory řídící kvartérní sedimentaci ve střední Evropě, - umět klasifikovat kvartérní sedimenty na fluviální, glaciální, eolické, svahové (koluviální), jezerní a jeskynní sedimenty- znát faciálních modely a morfologii kvartérních a recentních sedimentů

Literatura

Kukal, Z. Geology of recent sediments. Acad. Press, London, pp.490, 1970. Růžičková E., Růžička, M. - Zeman, A. - Kadlec, J. Quaternary clastic sediments of the Czech Republic. Český geologický ústav, Praha, 68 str., 2001. Czudek, T. Reliéf Moravy a Slezska v kvartéru. Tišnov: SURSUM, 1997. ISBN 8085799278.

Požadavky

znalost probírané problematiky

Garant

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.Mgr. Andrea Grígelová

Vyučující

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.