Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní cvičení z environment. geol. 2 (KGE / TCEG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / TCEG2 - Terénní cvičení z environment. geol. 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Terénní cvičení bude zaměřeno na regionální environmentální geologii oblasti Západních Karpat a východního okraje Českého masivu. Během cvičení budou navštíveny vybrané celky této jednotky na území ČR a SR s cílem poznání jejich horninového složení, stavby a stratigrafického postavení a seznámeni s postupy při monitoringu životního prostředí na vybraných lokalitách, reprezentujících různé typy ŽP - městské prostředí, prostředí zatížené průmyslovou činnost (chemická výroba - Precheza Přerov), prostředí ovlivněné těžbou (kamene, kameniva, rud), prostředí ovlivněné vojenskou činností, nekontaminované prostředí na území CHKO, krasových oblastí.Studium typických výchozů a profilů hornin v krajině, osvojováním praktických dovedností (odběr vzorků půd a vod). Cíl cvičení je zaměřen na prezentaci významu horninového prostředí jako integrální složky krajiny.

Získané způsobilosti

Studenti - budou obeznámeni s environmentálními problémy specifickými pro vybrané oblasti západních Karpat a východního okraje Českého masívu - zlepší své znalosti terénních a laboratorních metod používaných k monitorování stavu různých typů životního prostředí - městské prostředí, prostředí zasažené průmyslovou činností- získají praktické zkušenosti s realizací vzorkování a analýzou vzorků odebraných v těchto prostředích

Literatura

Jelínek E., Janatka J., René M. Metody geochemické prospekce. Praha, 1988. Krajča J. Monitoring geofaktorů životního prostředí. I. Monitorování jakosti podzemních vod : (pokroková technika a její aplikace v České a Slovenské republice). 263 s. Vyd. JAKR, Znojmo, 2006. ISBN 80-239-6973-0.Vytřas K., Kellner J., Fišer J. Monitorování cizorodých látek v životním prostředí. Univerzita Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-722-9.Biancotto R. et al. Natural and Enhanced Environmental Radon. 85 s. Ashford: Nuclear Technology Publishing, 1998. ISBN 1-870965-57-4.

Garant

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Sulovský, Ph.D.