Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Určovací praktikum z mineralogie (KGE / UPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / UPM - Určovací praktikum z mineralogie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Cíle, metody a úskalí mineralogické určovací praxe.2. Fyzikální vlastnosti minerálů: tvar krystalů, tvar agregátů, štěpnost a lom, lesk, tvrdost, barva, barva vrypu, hustota, magnetičnost, minerální asociace. Praktická demonstrace na typických vzorcích.3. Chemické vlastnosti minerálů: rozložitelnost v kyselinách, barvení plamene, perličkové zkoušky, rozlišovací reakce karbonátů a sulfidů, příklady specifických důkazů vybraných prvků. Praktická demonstrace na typických vzorcích.4. Praktické určování minerálů ve vzorcích na základě fyzikálních a chemických znaků.

Získané způsobilosti

Studenti by měli- znát možnosti využití fyzikálních vlastností minerálů k jejich určení- znát možnosti využití chemických vlastností minerálů k jejich určení- umět aplikovat tyto znalosti při praktickém určování minerálů

Literatura

Němec F. Klíč k určování nerostů a hornin. Rosický V. Příručka pro určovací praktikum mineralogické. Melantrich Praha, 1939.

Požadavky

Praktické zvládnutí určovací mineralogické praxe (v makrovzorcích) s použitím základních fyzikálních a chemických metod.

Garant

RNDr. Zdeněk Dolníček, Ph.D.