Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do užité geofyziky (KGE / UUGF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / UUGF - Úvod do užité geofyziky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEHLED GEOFYZIKÁLNÍCH METODPŘÍPRAVA MĚŘENÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ DAT - Získávání dat, pojem geofyzikální pole, anomálie, signál a šum; zpracování dat a interpretace měření; geofyzikální modelování.GRAVIMETRICKÉ METODY - Teorie a základní pojmy, měření tíhového zrychlení, tíhové opravy.ELEKTRICKÉ PROUDOVÉ METODY - fyzikální základy, měrný elektrický měrný odpor minerálů a hornin. Stejnosměrné odporové metody, elektrochemické metody. Šum v geoelektrickém průzkumu, využití elektrických proudových metod v monitoringu životního prostředí.SEISMCKÉ METODY - šíření seismických vln v horninovém prostředí, detekce seizmických vln, seismické zdroje. Reflexní seismika, refrakční seismika, seismická tomografie, zpracování a interpretace seismických záznamů. Využití seismických metod v inženýrské geologii, hydrogeologie, environmentálních aplikacích.ELEKTROMAGNETICKÉ METODY - Detekce elektromagnetického pole a uspořádání měřících systémů. Dvoucívkové systémy, dipólové elektromagnetické profilování, metoda velmi dlouhých vln, magnetotelurické metody, georadarová metoda. Využití elektromagnetických metod v monitoringu životního prostředí a inženýrské geologii.RADIONUKLIDOVÉ METODY - zdroje radioaktivity v prostředí, detekce a měření radioaktivity, environmentální aplikace, měření radonu.MAGNETOMETRICKÉ METODY - Magnetické vlastnosti hornin, přístroje pro geomagnetická měření, zpracování a interpretace dat. Sledování kontaminace půd magmetometrickými metodami.POUŽITÍ GEOFYZIKÁLNÍCH METOD PŘI ŘEŠENÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ - Kontaminace podzemních vod a horninového prostředí, detekce a identifikace podzemních objektů, koroze a perforace nádrží a produktovodů, úniky obsahu, detekce podzemních dutin, skryté ekologické zátěže, monitorování důsledků sanačních prací.

Získané způsobilosti

Studenti by po absolvování měli být schopni:- popsat určující fyzikální vlastnosti geologického prostředí- popsat principy geofyzikálích metod, použité přstroje a způsoby interpretace geofyzikálních měření- uvést příklady použití geofyziky k řešení tektonické stavby v rudném průzkumu, hydrogeologii a inženýrské geologii

Literatura

Telford, W., M. - Geldart, L., P. - Sheriff, R., E. Applied Geophysics. Cambridge Univ. Press, New York, 1990. Šolc, M. - Zahradník, J. Astronomie, astrofyzika a geofyzika I: Země a sluneční soustava. Praha, 1985. Mussett, A., E. - Khan, M., A. Looking into Earth. An Introduction to Geological Geophysics. Cambridge Univ. Press, 2002. Sharma, V. Environmental and engineering geophysics. Cambridge University Press Cambridge, 1997. Ochaba, Š. Geofyzika. ŠPN, Bratislava, 1986. Fowler, C., M., R. The Solid Earth. Introduction to Global Geophysics. Cambridge Univ. Press., 1990. Mareš, S. a kol. Úvod do užité geofyziky. SNTL/ALFA Praha, 1979. Sedláček, J. Úvod do užité geofyziky. Vyd. UP Olomouc, 2013.

Požadavky

80 % účast na přednáškách, znalost probírané problematiky

Garant

prof. Mgr. Ondřej Bábek, Dr.RNDr. Zuzana Skácelová