Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Planetární geografie (KGG / DPLG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / DPLG - Planetární geografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se věnuje následujícím okruhům témat: základní poznatky o vesmíru, sluneční soustava a nebeská mechanika, základy orientace na Zemi a na obloze (zeměpisné a astronomické souřadnice, atmosférická refrakce a extinkce, místopis oblohy), tvar Země a jeho důsledky, hmotnost Země a její důsledky, čas a kalendář, pohyby vesmírných těles, rotace Země a její důsledky, pohyby zemské osy, oběh Země kolem Slunce a jeho důsledky, slapové jevy, seismický model vnitřní stavby Země, tíhové a magnetické pole Země.

Získané způsobilosti

Vybavit si základní termíny a koncepty používané v planetární geografii.

Literatura

Příhoda, P. et al. Hvězdářská ročenka. Praha: Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy v koedici s Astronomickým ústavem AV ČR. Fowler, C. M. R. The solid earth: an introduction to global geophysics. Cambridge: Cambridge University Press, 2005. ISBN 0521584094.Konečný, M., Brázdil, R., & Gruntorád, J. Úvod do studia planety Země. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. Kleczek, J., Sojka, P., Rükl, A., & Macháček, L. Velká encyklopedie vesmíru. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0906-X.http://www.hvezdarna.cz/Strahler, A. H., & Strahler, A. N. Lab manual for physical geography. Hoboken, N.J: John Wiley and Sons, 2004. ISBN 0-471-47670-6.http://www.jpl.nasa.gov/Thurman, H. V., Trujillo, A. P., & Petrusek, A. Oceánografie: [tajemný svět moří a oceánů]. Praha: Computer Press, 2005. ISBN 8025103536.http://www.planetarium.cz/Burša, M. Země ve sluneční soustavě. Praha: Ministerstvo obrany - Generální štáb AČR, topografické oddělení, 2000. ISBN 80-7278-071-9.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: aktivní účast ve cvičení a vypracování zadaných samostatných úkolů.Požadavky ke zkoušce: Znalosti v rozsahu přednášek, cvičení a zadané literatury.

Garant

RNDr. Martin Jurek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martin Jurek, Ph.D.RNDr. Martin Jurek, Ph.D.